#1153 Härtappat

Torsdagen den 14 januari 2010 ledde Olle Wallén en provning på temat ”härtappat” eller som han valde att kalla den: ”härtrampat”. Med härtappade viner menas viner som importerats på bulk och buteljerats av Vin & Sprit. Det var en relativt stor verksamhet som upphörde 1990 för Bordeauxviner enligt Systembolagets information.

Vinerna som provades var:

1. 1970 Chateau Coufran, Haut-Médoc, Cru Bourgeois (85% merlot, 15% Cabernet Sauvignon).
Tegelfärgad, mogen färg med fällning; mycket mogen doft av nymalet kaffe, ceder och lite tobak; smak av kokta grönsaker och åldrad frukt. Det här vinet har definitivt passerat bäst före datum.

2. 1996 Carruades de Lafite, Pauillac (50-70% cabernet sauvignon, 30-50% merlot, max 5% cabernet franc och petit verdot).
Relativt mörk, röd färg; öppen doft av cassis och mörk frukt; vegetal smak med någon bitterhet och relativt bra frukt. Ett bra, moget vin som inte blir bättre med ytterlige lagring.

3. 1990 Chateau Coufran, Haut-Médoc, Cru Bourgeois (85% merlot, 15% Cabernet Sauvignon).
Mogen röd färg med begynnande tegeltoner; doft an klister och vinäger; smaken syrlig och vinägerlikande. Det här vinet har drabbats av ättiksyrabakterier (eller liknande) och är således felaktigt.

4. 2005 Chateau Labadie, Côtes de Bourg (planterad med 60% merlot, 20% cabernet sauvignon, 20%cabernet franc).
Mycket mörk, blåsvart färg; öppen, mycket fatig doft av vanilj och mörk frukt; tanninrik, sträv smak med massor av mörk frukt. I dagsläget alldeles för spretigt med för stor fatdominans men å andra sidan bra frukt. Kanske blir det ett balanserat vin om några år? Har provat Labadie vid ett antal tillfällen och det har aldrig varit så fatdominerat som denna årgång.

5. 2005 Chateau Coufran, Haut-Médoc, Cru Bourgeois (85% merlot, 15% Cabernet Sauvignon).
Mycket mörk, blåsvart färg; Knuten, något fatig doft; liten, dammig frukt som förvånar med tanke på den ringa åldern och ett bra år. Det här viner övertygar inte.

6. 1987 Moulin de Duhart, Pauillac (ca 60% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 20% melot och små mängder petit verdot).
Tegelfärgad; doft av blåstång (hav) och våt ylle; syrlig smak med liten frukt (cassis). Ålderspräglat vin som också passerat bäste före datum.

7. 1996 Chateau Fombrauge, St Emilion Grand Cru (70% merlot, 15% cabernet franc, 15% cabernet sauvignon).
Tegelfärgad; mogen doft av ceder och tobak; ganska fylligt vin med anständig frukt med som saknar riktig karaktär.

Av dessa visades det sig att endast ett vin, 1990 Chateau Coufran, vara härtappat.

Resultat:

1. 1970 Chateau Coufran, Haut-Médoc, Cru Bourgeois 3/0/12/13p

2. 1996 Carruades de Lafite, Pauillac 1/0/12/14p
3. 1990 Chateau Coufran, Haut-Médoc, 0/12/12/-

4. 2005 Chateau Labadie, Côtes de Bourg, 2/0/12/14+p

5. 2005 Chateau Coufran, Haut-Médoc, 1/0/12/13p

6. 1987 Moulin de Duhart, Pauillac, 5/0/12/14p

7. 1996 Chateau Fombrauge, St Emilion Grand Cru, 0/0/12/13p

Det var med andra ord få viner som övertygade positivt, och den låga temperaturen hos viner var inte direkt behjälplig, men som så ofta med Bordeaux spå blev det bättre med mat. Olle dukade fram paté, ost och skinka, och helt plötsligt så var avsaknande av frukt inte längre så påtaglig. Det här är matviner, då kommer de bäst till sin rätt!

Per Wendin (PW)

Annonser

2 responses to “#1153 Härtappat

  1. Jag döpte provningen till Borttappat och, när smaklökarna fått sin dos, till Förtappat. Dock, när maten halades fram kom vinerna till sin rätt.

    Intressant att Labadie hade ”extra allt”. Bordeaux Noveaux för att drickas omgående på ”den internationella marknaden” kanske?

  2. Pingback: 1170 Sounds of the seventies « AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s