#1152 Goda Viner

Dags för Jacks årliga ‘Goda Viner’, en tillställning helt utan skyddsnät.

Dürnsteiner Kellerberg 2000 – Gulfruktig doft med en del kryddor, ganska elegant i lite neutral stil med toner av aprikos och liten besynnerlig ton av malt. Kryddig smak med ganska låg syra, lite oljig textur med toner av vax och vansinnigt mogen frukt, eldig och bred med liten alko-varning i eftersmaken.

Château Rayas Blanc 1995 – Aningen oxidativ doft med toner av smörkola, lite röda äpplen, mogen citrus och nötter. Övertoner av cordit och trä med lite rostad känsla. Smaken är äpplig, lite bitter och aningen fet känsla, fatig med ganska dämpade syror, lite oxidativ svans. Aningen bitter eftersmak med en del jordiga mineraltoner.

Silex 2004 – Doft packad med nässlor, vinbärsblad, krusbärskart och massor av mineral, stendamm och lite gröna övertoner. Stram smak, vansinnigt höga syror, mineral i exakt kallklimatig stil. Totalt kompromisslös krusbärsbomb med flintflisor i eftersmaken. Ball, personlig och egen.

Corton-Charlemagne Grand Cru 1993 – Fatig doft, packad smörkola, klara toner av kokos och lite exotisk frukt, mango, grillad citrus och övertoner av kardemumma (!?). Bra syror i smaken, rostade dyra fat, fina och exklusiva toner av solmogen citrus och sezt. Den är fint mogen, bra skärpa trots den myckna eken. Vore inte faten så dominerande skulle betyget bli bättre.

Viña Bosconia Gran Reserva 1978 – Mycket mogen doft, torkad röd frukt, läder och lite kaffe, torkade örter och liten mogen cassis parad med antydan till dill. Mogen smak med massor av röd frukt och ganska bra syror, en del kaffe och sandiga tanniner. I eftersmaken känns att frukten är lite uttorkad. Vinet har nog varit bättre även om det håller ihop bra.

Hermitage, La Chapelle 1981 – Doft av charkuterier, elegant rökig med torkad frukt och örtiga övertoner, en del vilt och slaktbänk i vansinnigt klassisk stil. Rejält mogen med fina sandiga tanniner, rökig och köttigt läcker med lite vilda toner, rökt vildsvninsflott, kryddig svans med tobak och kaffe under blodet. God.

Testamatta 2001 – Tät doft, massiv och tjock med kaffe och söt kanel, packad med fat och oförlöst svart frukt, ganska fet med blåbär och slånbär. Tät och superkoncentrerad smak med kaffe, läder och svart frukt, rejält sträv men tanninerna är goda, lite bitter i avslutningen, eftersmaken är aningen oförlöst med kakao och tjära. Ganska brutal, men ball.

Dürrau Blaufränkisch 2002 – Rejält fatad doft, massor av vanilj och kaffe, mörk bitter choklad i rättfram stil, rik & häftig med fin svart frukt. Tät och maffigt svartfruktig smak med goda syror, toner av kaffe och bitter choklad, fin och läcker balans, inbjudande och modern med tydlig inspiration från nya-världen.

Château Leoville-Las-Cases 1975 – En del trätoner i anslaget, mogen med ceder och lite stall, lite skogig med jordighet och doft av stora lite skitiga fat. Rejält sträv, grusiga och aningen grova tanniner, en del röd frukt med antydan till kaffe och lite rosenvatten, kanske lite nypon och torkade svarta vinbär. Eftersmaken är sträv, lite torr men den funkar.

  1. 2000 Dürnsteiner Kellerberg 2000, Grüner Veltliner Smaragd/FX Pichler/Wachau/Österrike, 700:-, 5/2/14, 13p
  2. 1995 Château Rayas Blanc, Châteauneuf-de-Pape/Rhône/Frankrike, 400:-, 3/6/14, 13p
  3. 2004 Silex, Didier Dagueneau/Poilly Fumé/Loire/Frankrike, 700:-, 0/4/14, 14,5p
  4. 1993 Corton-Charlemagne Grand Cru, Bonneau de Martray/Côte de Beaune/Bourgogne/Frankrike, 900:-, 6/2/14, 15,5p
  5. 1978 Viña Bosconia Gran Reserva, López de Heredia Viña Tondonia/Rioja/Spanien, 600:-, 5/1/14, 13,5p
  6. 1981 Hermitage, La Chapelle, Paul Jaboulet Aîné/Hermitage/Rhône/Frankrike, 700:-, 7/1/14, 16p
  7. 2001 Testamatta, Bibi Graetz/IGT Toscana/Italien, 600:-, 0/4/14, 15p
  8. 2002 Dürrau Blaufränkisch, Weninger/Horitschon/Mittelburgenland/Österrike, 700:-, 1/3/14, 14,5p
  9. 1975 Château Leoville-Las-Cases, Saint-Julien/Bordeaux/Frankrike700:-, 1/5/14, 13p

/EH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.