#1147 Mouton-Rothschild

Så var det dags att prova sig igenom en Bordeaux 1er cru-vertikal, ett numera alltför sällsynt inslag i verksamhetskalendern. Slottet behöver ingen närmare presentation, men några grundfakta är aldrig fel: Känt som Ch Branne-Mouton under tidigare delen av 1800-talet, sedermera sålt till en gren av Rothschild-klanen och klassad som 2eme cru i 1855 års klassificering. Mouton-Rothschild blev upphöjd till 1er cru år 1973, vilket var den andra förändringen i klassificeringen sedan 1855 (ni har väl koll på vilken den första var?) Historien har visat Moutons storhet genom en mångfald legendariska viner såsom 1945, 1959, 1961, 1982 och 1986. Stilen präglas av stramhet härstammande från en stor andel cabernet sauvignon, och Pauillac-karaktären går som en röd tråd genom årgångarna.

Mannen som gjort Mouton till vad det är idag är baron Philippe de Rothschild, en bon viveur och visionär. Allt sedan Philippes frånfälle axlar dottern Philippine baronens fallna mantel och tar nu slottet in i det tredje årtusendet med ambitionen att förbli där man är, det vill säga i gruppen av de allra främsta. Ett problem för oss vanliga dödliga är den prisnivå som nu tycks vara etablerad för 1er cru-vinerna, så det är med tacksamhet vi anmälde oss till Magnus provning.

Öppningsvinet gick helt i utmognad brunröd dräkt, med kryddbod och lite torkade frukter i doft. Helt mjuk, och utan minsta motstånd glider årgång 1971 genom gommen. Ingen bjässe i glaset, snarare en åldrad gammal dam som kanske varit aningen vackrare förr men med stora delar av skönheten bevarad.

Rivigare takter blev det när 1975 gör halt i munhålan och förbereder sin tanninattack. Som en knarrig gammal kavalleriöverste, torr och utan mycket muskler men ändock på något vis respektingivande.

Yppig ungdomlighet framträdde i glas nr tre där 2002 visar upp klassisk ung Pauillac-stil med sedvanlig cassis och ceder. Glycerolrik. Riktigt bra koncentration (minns den som klart tunnare i yngre år), och härlig drickbarhet redan nu. Det kan poängteras att denna uppfattning inte alls delades av alla i gruppen!

1990 är en stor årgång i Bordeaux, men expertisen anser att vissa kända slott, bl.a. Ch Mouton-Rothschild, underpresterade detta år. Därför kul att konstarea att denna butelj var harmonisk, relativt långt utvecklad och snyggt uppbyggd. Touch av tjärpastill och mörkrostat kaffe märkbar i eftersmaken. OK, det är ingen stor 90:a, men ett attans bra vin trots allt!

Hundrapoängare fick vi oss till livs via vinet i glas nr fem. RoPa hävdar envist att 1986 Ch Mouton-Rothschild är årgångens vin, och vi som deltog i Pers B86-provning tidigare i år kan nog instämma. Denna butelj var mer utvecklad, avrundad och….lite mindre exotisk och spännande. Men de klassiska dragen är alla på plats, och lyckokänslan sprider sig längs ryggraden.

Slutligen kunde vi konstatera att TCA-spöket lurar runt varje hörn i våra källare. Denna gång totalkvaddades 1994:an av tok-kork, värre har sällan upplevts. Dags för korkförbud, allt annat innebär bristande respekt för konsumenten.

Tack, Magnus, för en förstklassig provningsupplevelse!

  1. 1971 Ch Mouton-Rothschild Pauillac, Bordeaux, Frankrike, 1/5/14, 14 p
  2. 1975 Ch Mouton-Rothschild Pauillac, Bordeaux, Frankrike, 0/7/14, 13 p
  3. 2002 Ch Mouton-Rothschild Pauillac, Bordeaux, Frankrike, 4/1/14, 17 p
  4. 1990 Ch Mouton-Rothschild Pauillac, Bordeaux, Frankrike, 3/0/14, 16 p
  5. 1986 Ch Mouton-Rothschild Pauillac, Bordeaux, Frankrike, 6/1/14, 17 p
  6. 1994 Ch Mouton-Rothschild Pauillac, Bordeaux, Frankrike, -/-/-, ej betyg (TCA)

/ET

Annonser

One response to “#1147 Mouton-Rothschild

  1. Personligen tyckte jag 2002 var klart bäst, om än kanske inte så ”Mouton-lik”. Det ett riktigt stort vin som för mig personifierar den nya modernare stilen av toppbordeaux som jag tyvärr inte tror kommer att växa med tiden på samma sätt som årgångarna före 1997. Flera provare tyckte detta vin var väl ungt, men jag tror faktiskt att det bara kommer bli mindre kompakt och småningom glesare med längre tid på flaska, balansen, komplexiteten och harmonin mellan frukt och tanniner tyckte jag fanns på plats redan nu.
    /Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s