#1149 Portugalkurs III, Mogna röda viner

Mogna röda viner var rubriken, och nog var de mogna allt. Tveksamt om enklare portugiser, som de vi testade, gjorda för länge sedan tål att bli så här gamla. Ålderssyrligt, snipigt och elakt var omdömen som fälldes över flera av vinerna. Även Periquita, som var med på Rhône 1990-provningen (se nedan) visade ju drag av att ha fått ligga för länge. Dagens -86:a var väl iofs inte sämre så de kanske når en platåfas och håller sig kvar där?

När dessutom Jack, som har en av föreningens mest utvecklade nekrofila vinsmaker, dömde ett av vinerna som ”klart OTH” rådde det ingen tvekan längre. Provningen är en klar kandidat till ”Gyllene Flaskans” raka motsats dvs. Årets minst prisvärda/mest smärtsamma provning. För det har väl inte varit någon med Nordiska viner i år?

Efter den generella sågningen är det kanske inte så många som vill läsa detaljerna kring varje vin, men här kommer de i alla fall.

Vino Expumante, Bruto, 2002
Teorivinet, en portugisisk skumpa, hade en liten ton av bokna äpplen och lite lösningsmedel. Annars fanns där både brödighet och citrussyra. Smaken kompletterades med en viss beska (askorbinsyra?) och rätt tydliga vinteräpplen.

Tinto Cão, 1999
Kräftspad, dillkött, gammal dill, ja ni förstår vad det här doftade. Därtil lite klister och torkad frukt. Smaken präglades av ålderssyra, dill och klister. Gav rysningar när jag svalde det.

Garrafeira, 1985
En klassiker, som det fanns mängder av på Systembolaget under 1990-talet. Så mycket och under så många år att man nästan började misstänka att 1985 var vinets namn och inte dess årgång. Lite lik ettan men med mer frukt, dock av den torkade typen som russin och dadlar. Smakomdömena svängde mellan elegant, lätt till fernissa och kort, nästan platt frukt.

Vinha Pa, 1995
Mogen men knapp röd frukt, tjära, kaffe, fikon i doften. Det mesta går igen i smaken där det finns lite strävhet och en relativt tät mogen men kort frukt. Kvällens solklara vinnare, dock utan att imponera.

Periquita, 1986
Även detta är en klassiker där doften var helt OK. Här fanns det faktiskt lite frukt och en utvecklad ton av läder, kaffe och choklad. Smaken var det tyvärr sämre beställt med. Fruktlöst med en ton av klister och, som någon formulerade det, oxiderad bostongurka!

Reserva Particular, 1980
Nog var det speciellt alltid. Doften var klart mogen men OK, relativt fyllig med fat, tjära, klister och kaffe. Smaken framkallade kraftfulla rysningar med sura och kartiga toner. Det var det här vinet som t.o.m. Jack tyckte var för gammalt med ”lite osund färg”. Vi andra, som inte är lika finkänsliga föreslog att det istället för vin fanns ”julmust utan socker” eller ”50/50 av svagdricka och rödvinsvinäger” i glasen.

Reserva Especial, 1984
Friskare, rödare frukt (kan ju iofs bero på de två föregående vinerna), ngt. eldigt annars nästan ”elegant” doft. Väldigt lätt, nästan smaklöst men med lite drag av svarta vinbär. Den smak som fanns bedömdes som rätt elak så det var tur att vinets smak var välgörande kort. Barca Velhas andravin, vilket återspeglas i priset.

Reserva Viuva, 1974
Lättare, nästan grön ton av paprika, lite krut och pepparkaka. Det var en rätt märklig blandning av dofter. Smaken inledde bra men när man svalde kom en elak ålderssyra och piskade smaklökarna på ett obehagligt sätt. Doftade ungt och smakade gammalt. ”Aktivt elakt” och ”som en dåligt tvättad pissoar” var några omdömen. Ett vin för masochister som är lite extra kinky.

Tinto Reserva, 1997
Kvällens sista vin visade sig vara en relativt glad överraskning efter de föregående vinerna. Inledde med ganska stor örtighet men det försämrades tyvärr snabbt i glaset och påminde efter ett tag mer om utspottad tobak. Smaken var också bra i början, balanserad med god tobak, rostade fat, mogen extraktrik frukt. Den försvann tyvärr rätt fort. Vilket iofs borde glatt den som hade vinet som kvällens sämsta med motiveringen att ”frukten e’ ju rutten”.

Priserna nedan är priset på provningen, de flesta vinerna är inköpta på auktion för just den här provningen. (Tack till Ansgar för det jobbet och grattis till att Du lyckades hålla Dig undan från provningen. Hade Du tjuvsmakat?).

Quinta do Ameal, Vino Expumante, Bruto, 2002, Minho, 350:-, -/-/-, 12,5p

Quinta dos Roques, Tinto Cão, 1999, Dão, 363:-, 0/3/14, 8p
Caves Acácio, Garrafeira, 1985, Dão, 200:-, 3/0/14, 9,5p
Luis Pato, Vinha Pa, 1995, Bairrada, 500:-, 6/0/14, 12,5p
José Maria da Fonseca, Periquita, 1986, 120:-, 2/0/14, 9,5p
Caves São João, Reserva Particular, 1980, 390:-, 4p
Casa Ferreirinha, Reserva Especial, 1984, 750:-, 1/0/14, 9,5p
José Gomes da Silva & Filhos, Reserva Viuva, 1974, 360:-, 0/2/14, 9p
Tapada do Chaves, Tinto Reserva, 1997, 310:-, 2/1/14, 10p

PH

  

Annonser

6 responses to “#1149 Portugalkurs III, Mogna röda viner

  1. Det var inte auktion, utan nätbutiken Garrafeira Nacional. De höga priserna beror till del på transporten på 12 Euro per flaska. Jag undvek med avsikt alla viner från 50- och 60-talet för att få viner med liv kvar i, fast det verkar tyvärr ha varit en tveksam taktik. Luis Patos Vinha Pan är för övrigt ett av de två bordsviner från Portugal Parker rekommenderar i min bok. 1980 Caves São João hade katastrofalt låg nivå, 44 mm under korken, men handlaren tyckte det var normalt för ett gammalt vin när jag klagade…

    AS

  2. Underbara noter, provningen känns så här i efterhand betydligt roligare när man läser dem !
    Väl skrivet PH

  3. Ni verkar haft sämre tur än jag på Niklas provning, Caves Alianca 1958 var strålande vital.

  4. ”Väl skrivet” , onekligen, men jag måste säga att du har varit väldigt generös med poängen för sådana gamla spöken till viner! Går liksom inte riktigt ihop med texten.

  5. AK har helt rätt, Jag var felkaliberad nedåt och hade lagt brytpunkten frö felaktigt vin på 10. Nu har jag justerat poängen utifrån 6 som brytpunkt istället.

  6. Pingback: Röda portugiser med AuZone | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s