#1146 Rom

Någon gång varje år provar vi sprit i AuZone och denna gång, liksom förra, var Roland vår ciceron. Vi samordnade detta med CVP för att fylla lokalen, 20 sittande blev vi till slut. Roland, den residente spritexperten, har inte bara skrivit en bok om Cognac utan också om rom/rhum som var kvällens tema.

Jag har själv aldrig tidigare provat rom på bredden så här förut. Jag gillar och dricker gärna gamla fatlagrade saker, speciellt Vieux Agricole (rom gjort på jäst rörsockerjuice och inte på melass) från AOC Martinique som är den enda rom med egen appelation. Jag har föredragit de lite stramare sakerna med Depaz i spetsen, en stil som kan upplevas lite svårtillgänglig. Det skulle bli kul att jämföra lite olika stilar och kanske rätta till en och annan fördom.

Angostura 1919 (8 years) Trinidad – Mjuk doft helt dominerad av vanilj/vanillin, lite söta kryddor och antydan till kanel. Eldig smak, vanilj och lite fet kropp, ganska söt svans, känns rätt enkel med sin knasiga vaniljton.

Matusalem Gran Reserva Solera (15 years) Dominikanska Republiken – Ganska elegant doft, kryddig med toner av trä och kakao, snyggt fatad med tobak och söt karamell, eldig. Lite fet smak, elegant och kryddigt inbjudande, aningen slank och enkel i eftersmaken.

Appleton Estate Extra (12 years) Jamaica – Lite kemisk och vass doft, toner av styren, ganska skarpt parfymerad, lite gröna brända örter, stjärnanis och kummin. Rökig smak, lite bränd och bitter, kakao och brunnet socker. Ganska kryddig och snygg eftersmak.

Trois Rivierès Fût Unique Single Cask 1998 Martinique – Elegant och lätt kryddig doft, lite kanel och nötiga toner, en del nysågat trä. Den har nästan en liten ton av Fino Sherry, kul oxiderat vinös. Stram och exakt definierad i kompromisslös stil, kryddig med liten fin strävhet, lätt parfymerad med aningen vaxig ton. Stram, elegant och krävande.

Jag hade väntat mig att denna skulle vara bättre. Det var inte svårt att fatta att det var en Vieux Agricole med sin strama stil, men elegansen och den lite vinösa karaktären klappar ihop lite under alkoholen. Den är helt enkelt lite i stramaste laget.

Ron Zacapa Centenario (23 years) Guatemala – Mjukt eldig doft med sensuellt kryddig söt råtobak, rökig och komplex, eldig med kaffe och nötiga övertoner. Efterhand framträder tjära, pyrande ved och karamell. Läcker och inbjudande på närmast porrigt vis. Mjuk smak, kakao, karamell och massor av kaffe, fin bitter choklad i ganska söt och rund stil. Rysligt läcker.

Jag trodde inte jag skull gilla den här överdådiga och insmickrande stilen, men jag kapitulerat totalt. Bara så jäkla gott!

Mount Gay Extra Old (12 years) Barbados – Nötig och komplex doft, fatig med en del kokos och vanilj, inbjudande kryddig med kakao och mjölkchoklad, lite mandel och björnklister. Ganska kryddig smak med kokos och paranötter, lite kåda och rostade toner, nästan lite fruktig i eftersmaken. Riktigt god.

El Dorado Special Reserve (21 years) Guyana – Doft av lakrits och karamell, engelsk konfekt, lite parfymerad med toner av mysk, förhållandevis dämpat fatad, en del läder och tobak. Rostad smak, kaffe, choklad och gammalt tuggat lädersnöre, lång, eldig och komplex med fin liten strävhet. Kakao och en hel del nejlikor i smaken, julkänsla!

Detta var inte illa, kul och mycket lärorikt. Själv upplever jag rom totalt överlägsen både whisky och Cognac, dessutom klart i paritet med stor calvados. Rom är, när den är välgjord, helt enkelt sprit i absolut världsklass. Detta tackar vi för Roland!

  1. Angostura 1919 (8 years), Angostura/Trinidad, 319:-, 12.5p, 1/6/20
  2. Matusalem Gran Reserva Solera (15 years), Matusalem/Dominikanska Republiken, 465:-, 14p, 1/4/20
  3. Appleton Estate Extra (12 years), Wray & Nephew/Jamaica, 359:-, 14p, 0/5/20
  4. 1998 Trois Rivierès Fût Unique Single Cask, Trois Rivierès/AOC Martinique/Frankrike, 819:-, 15p, 0/2/20
  5. Ron Zacapa Centenario (23 years), Industrias licoreras de Guatemala/Guatemala, 599:-, 17.5p, 9/1/20
  6. Mount Gay Extra Old (12 years), Mount Gay/Barbados, 466:-, 16.5p, 4/1/20
  7. El Dorado Special Reserve (21 years), Demerara Distillers/Guyana, 890:-, 17p, 5/1/20

/EH

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s