#1143 Garnacha Tinta / Grenache Noir

IMG00008-20091105-2047Foto LT

761% Grenache av 800 möjliga. Där har Du siffran på hur mycket Grenache/Garnacha (G ) PeH och EH tryckte på oss provare under AuZones senaste druvtemaprovning. Pedagogiskt och väl förberett vallade EH (ibland teaterviskad av PeH) oss genom den teorikanon som fram till idag växt fram runt den ibland hunsade G. Kvällens bästa citatet för att beskriver denna illusiva druva  – ”…nävarna fulla av jordgubbsfrukt är den förförisk och verkar mycket harmlöst trevlig och oförarglig. Men det är den inte. Det snurrar runt i huvudet om man tar ett glas för mycket – ibland redan efter andra glaset – och man inser ångerfullt att det hänt igen…”. Hur mycket det snurrade i våra huvuden varierade nog men alkoholerna, inget under 14,5%, fattades inte. Att notera från EH´s lektorsinsats är att G idag växt fram som en riktigt prestigeladdad druva och bas för fler och fler lyxcuvéeer och kultvin. Idag är det inte bra Chateau Rayas (från före 1995 då ”han” dog) som är eftertraktat utan en ansenlig rännil av viner som lite obemärkt klättrat upp på kvalitetsstegen. Ryktet som ren utfyllnadsdruva för fyllighet och frukt har delvis ersatts av bilden av en rasren, högpresterande druva om än att detta kräver sin odlare. Låga uttag (< 20hl/ha är snarare regel än undantag), gamla stockar, rätt jord och varmt klimat, där har ni receptet som strikt bör följas av den med kultaspirationer.

Vi provade åtta viner, alla tämligen unga, där hela sex viner uppvisade stor kvalitet och komplexitet. Tyvärr visade korken återigen (!) upp sitt fula tryne och saboterade en av de åtta, till deltagarnas berättigade vrede. Dessvärre var detta vin en av de förväntat favoriterna (Clarendon Hills Onkaparinga Grenache) som därmed gick rakt ner i svarta TCA-hålet. Domaine Alain Chabanon från Languedoc kom sämst i vår omröstning och blev faktiskt det enda vin som inte föll oss på de sk läpparna. Vinet, en 2004, kändes anmärkningsvärt stumt och trött och verkar ha nått en för tidig ålderdom. De övriga sex gav desto större lycka i en mix som verkligen visar vad G förmår. Kvällens kultchock var naturligtvis att få prova en Sine Qua Non, en megastjärna på den amerikanska vinhimlen som längs mystiska vägar landat ner i vår källare denna kväll. Tungt!

I provning fanns sammanflätades två teman i en flight genom dels en Fransk 4-klöver och dels en (delvis korkstympad) näve utomfranska G. Kan konstateras att Frankrike mosades och tappade denna match med 4-13 i röster, bäst vs sämst. Kanske var fransoserna just nu fel timade att dricka (tunnel?) men ”uppkomlingarna” visade vad de kan, tunnel eller inte, även om spanjoren, Atteca Armas, är gammal i gården. Sammanfattningsvis, en G-kväll som gav stora vinupplevelser men också ett besvärande köpsug.

Mitt tyckande vin för vin följt av kalenderfakta;

La Curio Reserve Bush Vine Grenache La Curio Wines, McLaren Vale, South Australia, 2007. 100% Grenache. Doften är örtig med bronzolpastill och dill, stor med inslag av läder och lite röda vinbär, tydlig eukalyptus. Smak med bra syra, aning mentol, örtige och aromatisk, alkoholen märks men bärs up av bra frukt, lång eftersmak med toner av apelsincest. Kan drickas snart.

Domaine Alain Chabanon, Coteaux de Languedoc (Campredon), Les Boissières, 2004. 84% Grenache, 8% Mourvèdre, 8% Carignan. Alkohol: 14,5%. Jordmån: Lera och kalksten. ”Organically” odlat. 36 månader på rostfria tankar, varken klarat eller filtrerat. Doften är knuten och utvecklad, viss bärighet från röda bär men stum, floral med toner av jordgubbe. Smaken är överraskande mogen, med lakrits, rosmarin och kola, kort, syltig och aning bitter eftersmak. Oklar utveckling, kanske en dålig flaska?

Domaine St Préfert, Chateauneuf-du-Pape, Réserve August Favier, 2007. 85% Grenache, 15% Cinsault. Alkohol 15%. Jordmån: Järnhaltig lera med mer grus lägre ned i jordlagret. Druvorna hämtas mestadels från Lieux-Dit Les Grandes, Serres och Lieux-dit Terres Blanches. Doft är stor med utedass, rökt stil av bacon och ägg, kokt majs, lardo och viol. Smaken är mycket koncentrerad, tät och fyllig i fet(!) stil med bäconfett och lättrostade fattoner, generös frukt och aning alkoholtung idag. Ännu ung och bör lagras.

Clarendon Hills Onkaparinga Grenache Clarendon Hills, Blewit Springs, South Australia, Australien, 2005. 100% Grenache. Doften tydlig kork och papp där läder och röda bär kan anas under ytan. Smaken tydligt korkskadad. Kan egentligen ej bedömas!

Sine Qua Non, Raven Series Grenache No9, Sine Qua Non, Ventura, Central Coast, Kalifornien, 2006, Grenache 92%, Syrah 8%. Doften vaniljstinn med blåbärsglass och rostad fatbehandling, lakrits, aning rödbetor och apelsin. Doftar pengar i modern stilmening och spretar idag i sin ungdom. Smaken även den ”dyr” och fatig med örtighet, apelsin och blodgrape. Bra syra, frukt och tanninbalans om än lite ointegrerat, tät och kraftig men med viss elegans redan nu. Bör lagras och blir då ännu bättre.

Domaine Pierre Usseglio, Chateauneuf-du-Pape,Cuvée de mon Aïeul, 2006. 100% Grenache, Alkohol: 15%. Jordmån: Sand, lera och kalksten Druvorna kommer från Serres, Bédine och La Crau. Gamla stockar, 20-22 hl./ha. Ståltankslagrat. Doften är stor med toner av gummi, ost, plåster och fett, bonvax och kuvertklister med aning stallskitighet. Smak av klassisk vitpeppar, lite syltig och alkoholstinn men tät och lång. Kan lagras något.

Atteca Armas, Bodegas Ateca, Calatayud, Aragonien, 2006. 100% Grenache. Doften av mycket tydliga dyra fat i amerikansk stil, nymalet kaffe, tydligt örtig och inslag av blött läder, apelsin och furuplanka. Smaken är mycket koncentrerad, idag aning fatbesk och mycket tanninrik, blåbär och jordgubbsglass, lång och exklusiv. Ett vinets Victoria Silverstedt tyckte någon!

Domaine La Barroche, Chateauneuf-du-Pape, Pure, 2007. 100 % Grenache. Alkohol 15%. Jordmån: Sand. Druvorna kommer från vingården Grand Pierre i närheten avChateau Rayas. Rankorna är över 100 år. Doft av starkporter och färsk tobak i tydlig CndP-stil med unga syltiuga röda bär, jordgubbe och andra röda bär samt något äpplig med aning oxidativ stil. Smaken i starkvinsstil med mycket kraft och anad alkohol, russin och fikon med softat läder. Idag för ung, bör lagras. 

 

1. 2007, Reserve Bush Vine G., La Curio Wines, McLaren Vale, 229 :- (0906), 1-0, 15,5p

2. 2004, Domaine Alain Chabanon, Languedoc, Les Boissières, 270:- (0910), 0-7, 14,0p

3. 2007, Domaine St Préfert, Cn-d-P, Réserve August Favier, 399:- (0910), 2-1, 16,5p

4. 2005, Clarendon Hills Onkaparinga Grenache, C. Hills, Blewit Springs, 495:- (0804), —-

5. 2006, Sine Qua Non, Raven Series Gr. No9, Ventura, Cent. Coast, 1695:-(0904), 5-0, 17,5p

6. 2006, Cuvée de mon Aïeul, Cn-d-P, Dom Pierre Usseglio, 699 :- (0904), 1-4, 16,5p

7. 2006, Atteca Armas, Bod. Ateca, Calatayud, Aragonien, 378:- (0905), 3-0, 17,0p

8. 2007, Pure, Cn-d-P, Domaine La Barroche, 469 :- (0907), 1-1, 16,5p

(JaJ)

Annonser

One response to “#1143 Garnacha Tinta / Grenache Noir

  1. Vi drack en Chabanon helgen innan och den var klart vitalare. Det som nu var stumt och kort gav då tvärtemot en god munfyllande frukt, om än med mognadstoner. Hoppas vår sista flaska tillhör den kategorien och inte provningens
    PH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s