#1139 Barolo och Barbaresco årgång 2004 (AK)

KoncentrationFoto AK

Möttes vi så en lycklig skara som lyckats få en av de eftertraktade platserna på AK kalibreringsprovning av 2004orna från premiumdistrikten Barolo och Barbaresco i Piemont (B&B). År 2004 har beskrivits som ett lite lagom år, ett normalår där inga ursäkter finns för att göra dåliga viner men inte heller någon räkmacka för att slövinifiera toppviner. Sedan 90-talet har också vinerna härifrån producerats i fler och olika stilar. Förutom de klassiska vinerna med monstertanniner och krav på långa lagringstider finns nu i ökande omfattning viner med en helt modern snabbmognande stil där frukt, små fat och mjukare tanniner dominerar. Och givetvis varianter däremellan. I vår provning bekräftades detta ganska snabbt då flertalet viner saknade den klassiska tanninchocken som en fem år ung nebbiolo förr uppvisade. Att redan nu hitta denna grad av utveckling, i några fall nästan mognad, hos så pass unga B&B överraskade åtminstånde mig. Dock påminde några av vinerna om forna tiders tanninnorm (Altare och Paitin) och tämligen oförlösta men lovande potential. Bästa vin just nu, dvs att dricka just denna kväll, var enligt min bedömning Barbaresco Vanotu från Pelissero, en uppfattning som dock inte delades av mer än ytterligare en (klok) provare. Majoriteten föll istället för Rattis ”Conca” förvissa med kvaliteter men idag alltför kantig och grön. Vad gäller synen på ”sämsta vin just nu” var gruppen rörande enig. Den faktiskt övermogna(?) Barolon “Vigna Rionda” från  Roagna hade helt enkelt börjat falla ihop. Inte direkt dålig men ändå ett märkligt svagt vin, någon andades ordet flaskvariation, vilket jag tror detta vin drabbats av. (Ett vin inköpt i juli i år från systemets beställningssortiment, där ju lagringsförhållanden ibland är tveksamma)

Efter genomförd provning och röstning var det som vanligt mastermind där tanken ju är att kloka tankar omsätts i placering av buteljer i rätt provningsordning. Efter AK föredömliga inledande teoriintroduktion, med tydliga tips om jordarnas påverkan på vinernas karaktärer och deldistriktens olika doft- och smakskillnader borde ju förutsättningarna för att sortera upp vinerna varit goda. Resultatet blev dessvärre ett fiasko! Noll rätt placerade flaskor och stor förvirring om vad som borde vara vad. Inte ens ett försök till uppdelning Barolo – Barbaresco gav resultat. Kanske är detta typiskt för var man idag hamnar i en provning av viner mitt i livet och från ett normalår som 2004. Producenternas egen stil tar överhand och valet av traditionell eller modern stil slår igenom mer än distrikt och terroir. Med vinerna avslöjade kunde jag också (så här i efterhand) konstatera att vi också deltagit i en Parker 90+ provning där Parker ger vinerna från Altare och Conterno (de dyraste vinerna – samband!?) översvallande 95 poäng! Till sist förärande AK oss med ett synnerligen läckert avslut genom sin hemlagade risotto, ett mycket lyckat och klassiskt ”hopkok”.

Så till mina noteringar, vin för vin (inga luringar denna gång – alla från 2004) och därefter provningsfakta med gruppens omröstning;

BeBFoto AK

Barbaresco, Vanotu, Pelissero, med en doftdragning åt utvecklad Pinot, körsbär och andra röda frukter, hyfsat utvecklad med klassisk nebbiolo i näsan, pudrat med läder. Smaken är tät och koncentrerad, överraskande utvecklad, balanserad med fina tanniner, lätt animalisk ton fast syradriven avslutad med en lång härlig eftersmak. Parker 92p.

Barolo, Vigneto Arborina, Elio Altare doft inledningsvis knuten med mörka bär, fikon och aning viol, överlagrad med mint och körsbär. Smaken är återhållen och ännu outvecklad nästan sluten men tydligt tät och läckert koncentrerad söt frukt. Parker 95p.

Barolo, Romirasco, Aldo Conterno där doften genast antyder en Barolo i modern stil med dyra men idag ointegrerade fat, ung idag där gräddkolan tar över den fina lädertonen, mint och bacon kan anas. Smaken är redan mjuk med tydliga fat, fin frukt och lång eftersmak. Förvisso ett krämarvin men läckert och med potential. Parker 95p.

Barolo, Tortoniano, Michele Chiarlo. Skadat, vi tvistade om vilken skada vinet drabbats av, kork eller annat. Vinet utgick ur provningen. Jag tog en sniff i glaset precis innan jag lämnade provningen och då fanns en antydan till rehabilitering i vinets struktur. Svårbedömd defekt…

Barbaresco, Sori Paitin, Paitin öppnar efter en tid upp sig med doften av lite häst och stall i kombination med kycklingbuljong och röd frukt. Smaken är ännu grov och oförlöst med med bra frukt (blodapelsin), violtoner och täta tuffa tanniner samt aning bitterhet i eftersmaken. Parker 92p.

Barolo, Conca, Renato Ratti  med knuten doft, soja, fruktnickel  och apelsinskal, lite vete. Smaken redan utvecklad med goda tanniner, floral struktur, syradrivet och aning grönpaprika. Lite kantig som bör rundas av med lagring. Ett vin som polariserar tyckandet!

Barolo, Vigna Rionda, Roagna med mentoldoft, mycket utvecklad, aning tobak och animaliska charkinslag samt även te, öl och sake i oxidativ stil. Smaken klassiskt mogen nebbiolo, mycket överraskande utvecklat för en 04a med viss elegans men aning trött övermogen (!) finish. Drick nyss.

Barbaresco, Bric Balin, Moccagatta där doften är lätt skitig, fruktig, ung och knuten (tunnel) samt med typisk grundton från ung nebbiolo, charmig och lovande. Smaken visar täta tanniner, bra syra åt apelsinhållet, lätt vaxig, ung och knuten med lite jordigt avslut (kakdeg tyckte någon!) Bör lagras. Parker 92p.

Barolo, Gavarini Vigna Chiniera, Elio Grasso öppnar med tydlig god och sötaktig frukt, bärig med drag åt röda vinbär och körsbär, lite vax och mint, smörkola anas. Smaken är saftig med mycket tät och bra frukt, redan mjuka tanniner och antydan av mint. En Barolo i den lättare stilen som trots detta bör lagras. Parker 93p.

1. 2004, Barbaresco, Vanotu, Pelissero, 540:-, 2-0, 16,5p

2. 2004, Barolo, Vigneto Arborina, Elio Altare, 829:-, 1-1, 16-18p

3. 2004, Barolo, Romirasco, Aldo Conterno, 779:-, 1-2, 16,5p

4. 2004, Barbaresco, Sori Paitin, Paitin, 275:-, 1-1, 16,0p

5. 2004, Barolo, Conca, Renato Ratti, 429:-, 7-0, 15,5p

6. 2004, Barolo, Vigna Rionda, Roagna, 369:-, 0-10, 14,5p

7. 2004, Barbaresco, Bric Balin, Moccagatta, 365:-, 2-0, 16,0p

8. 2004, Barolo, Gavarini Vigna Chiniera, Elio Grasso, 449:-, 0-0, 16,0p

Fotnot. Alla priser är nuvärde

(JaJ)

Annonser

One response to “#1139 Barolo och Barbaresco årgång 2004 (AK)

 1. Fyra små kommentarer:
  1) Aldo Conternos Romirasco, liksom deras övriga Baroli, ser, enligt deras egen försäkran,varken nya eller små fat. Var fatkaraktären kommer ifrån vore kul att förstå.

  2) Jag smakade på Tortonianon dagen efter, innan jag lämnade den till systemet för återköp, och kunde inte finna att den på något sätt blivit bättre.

  3) Det är ju inte Parker som satt poängen du anger, utan hans provare av italienska viner, Antonio Galloni. Dock är de ju onekligen publicerade i Parkers ”The Wine Advocate”.

  4) Pelisseros 2004 Vanotu kommer det 60 flaskor av till vinkällarbutikerna i decembersläppet. Pris 499 kr.
  /AK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s