#1137 Chenin blanc

ET och PW bjöd på en intressant provning av en av de mer anonyma druvorna, chenin blanc. De flesta provare har njutit söta och ibland ädelrötade cheninviner från Loire, dessutom har åtminstone jag en ganska tydlig bild av vad bulkchenin från Sydafrika, då kallad steen, doftar och smakar.

Inledningsvis fick vi lära oss att vinifikation, uttag och jordmån i högsta grad påverkar slutprodukten, inget revolutionerande. Däremot fick vi också höra att uttaget kan vara så högt som 240 Hl/ha, vilket självklart berövar vinet det mesta av vad som kallas druvkaraktär.

På doftsidan hade jag förberett mig på bra skolboks-chenin från Sydafrika med dofter av tropisk frukt samt Loire-chenin med kraftig mineralitet, honung och förstås en intensiv syra.

Vinerna…

7xCheninBlanc

7xCheninBlanc

Vin nr 1:
Vinös doft, syravaslande toner, lite fenolig och med inslag av tropisk frukt. Liten antydan till vanilj och fat.
Fyllig smak med spretiga syror, fruktdriven men kanske aningen asketisk, ingen direkt rikedom.

2006 Château de Fesles, Anjou (Bernard Germain) Inköpt för 2008 för 129 SEK, utpris 142 SEK
1/2/13, 11p

Vin nr 2:
Stram mineralig och fruktig doft, fyllig och rik doft med balans mellan örtighet och gröna plommon.
Fyllig och fruktdriven smak, intensiv och stålig syra, inslag av mineraler, viss rikedom.

2005 Les Pepinieres, Coteaux de Layon (Domaine Jo Pithon). Inköpt 2009 för 140 SEK, utpris 140 SEK
2/1/13, 12,5p

Vin nr 3:
Mineralig doft med inslag av ananas och annan tropisk frukt. Tydlig fatkaraktär, doft av marsipan och vaniljtoner i svansen. Designad exklusiv doft.
– Uttalande från AK: Till och med kverkofoberna tycker detta vin är snyggt.
Smak av tropiska frukter och markerad bitterhet. Tydlig fatbeska men tillräckligt rikt för att klara av den kraftiga fatningen, komplext och med väl maskerade syror.

2006 Rijk’s Chenin Blanc (Sydafrika). Inköpt för 2009 för 169 SEK, utpris 169 SEK
2/2/13, 13p

Vin nr 4:
Dofter av mineraler, citrus och honung, botrytis, lätt tvåldoft i avslutningen.
Intensivt och koncentrerat vin med fenoler även i smaken, på gränsen till för gammalt

1990 Langlois – Château Vielles Vignes, Saumur. Inköpt 2008 för 250 SEK, utpris 275 SEK
5/0/13, 14p

Vin nr 5:
Dofter av tropiska frukter, lite jord och möbelpolish, alkoholdoft.
Smak av yppig frukt och med vissa fatinslag. Tydlig fruktsötma, dvs inte helt torrt. lite smak av äppeljuice efterhand.
– SH: det här vinet är skitbra !

2000 Réserve Privée, Vouvray (Marc Brèdif). Inköpt 2005 för 180 SEK, utpris 252 SEK
0/5/13, 9p

Vin nr 6:
Fyllig doft med antydan till fat, tydlig botrytiskaraktär och en exklusiv känsla, balans mellan syror , frukt och ädelröta
Torr nyanseras komplex fruktkaktär med en stålig syra och en liten kärnbitterhet mot slutet.

1992 Clos de la Coulée de Serrant, A.O.C. (N. Joly). Inköpt för 230 SEK, utpris 460 SEK
1/2/13, 13,5p

Vin nr 7:
Syradominerad doft med krusbär och mineral, litet petroleuminslag. Spretiga sekundärdofter med estriga inslag.
– LT: Det doftar kräftsoppa och mandel
Spretiga smaker med inslag av bröd/jäst, mineral och citronsyra, spretigt intryck.

2004 Le Mont, Vouvray (S.A. Huet). Inköpt 2006 för 200 SEK, utpris 260 SEK
2/1/13, 11p

Lärorik provning där undertecknad hamnade i Sydafrika i var och vartannat vin, något som visade sig ack så fel.

/JT

Annonser

One response to “#1137 Chenin blanc

  1. Lite snåla poäng tyckte jag, särskilt på tvåan Les Pepinieres som jag hade som bäst och som var lika stram och kärv som jag väntar mig av chenin blanc… Skämt åsido, jag var förvånad över att så många av de franska vinerna hade karaktär av tropiska frukter så jag förstår dina sydafrikagissningar.

    AS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s