#1128 Franskt, 90-tal och rött

Franskt 90-tal rött
I början av juli radade vår nestor Jack upp några riktigt läckra röda tonåringar från åtta olika distrikt från vinets hjärta Frankrike. Det vattnades direkt i munnen när jag fick syn på oktetten karaffer med rubinröda droppar som stänkte ner mitt vinprovarprotokoll. Härliga färger och nyanser som man hittar i mogna viner som man vill minnas och längta tillbaka till. Äntligen lite ålder! Provningen inleddes med att Jack som precis sniffat sig igenom vinerna försäkrade oss om att vinerna inte på långa vägar nått sin fulla mognad och potential. Det kändes tryggt att höra att vinerna precis som vi fortfarande var mitt i livet och på väg mot toppen. Vinerna som under dagen förvarats i en vinkyl serverades vid en temperatur på tretton grader vilket var helt perfekt för en solig sommardag.

Alla vinerna var väldigt goda och njutbara trots sin ålder. Nu tänker du nog på Systembolagets normala lagringsrekommendation: Vinner inte på lagring – vinet håller sig utan problem ett år, kanske längre om man gillar utvecklade viner. Rekommendationen ger såklart utrymme för helt egna tolkningar för oss som ser en helt magisk utveckling framför oss i kristallkulan. Systembolagets årgångstabell slutar dessutom precis som Jacks provning vid 1990. Slappna av, Berry Bros & Rudd i England har en årgångstabell som sträcker sig ända tillbaka till 1846. De ärevördiga och bräckliga vinerna har markerats med SA, just Showing Age eller DW, Drinking Well. Man behöver alltså inte gräva fram de gamla mögliga liken i källaren gnolande på Fredmans epistel nr 21 bara för att de fyllt 20. Riktigt stora viner gifter sig först när de lämnat tonåren. 1969 sänktes åldersgränsen från 21 till 20 år på systembolaget. Stackars alla tonåringar. Rekommendationerna för hur länge vin ska lagras innan konsumtion har rasat ihop helt i de vanliga butikerna. Flaggskeppsbutikerna håller fortfarande fanan högt för oss som vill höra talas om förvandling, förlösning och evigt liv för de ädla dropparna. Röd Bordeaux från 1990 dricker jag väldigt gärna igen när den blivit ännu mognare. Genom lagring förvandlas vinerna till något riktigt stort med komplexitet och ljuvliga sandiga tanniner. Jacks viner gav oss ett fullt spektrum med alla tänkbara dofter som örter och kryddor på en solig marknad i Provence och ett crescendo av smaker från torkade frukter och solmogna bär. Ett stort varmt tack till Jack som med självkänsla och tålamod tämjt alla sträva kraftpaket till mjuka, behagliga, lena och eleganta viner.

Louis Jadot, Clos des Ursules, pinot noir, roströd färg, doft av röda bär, lätt, mjuk syrlig smak med lite restötma, balanserad lingondricka med ett ganska kort avslut.

Brumont, Château Montus Cuvée Prestige, tannat, mörk blå röd färg, doft av mörka bär, stram, lite träig, uttorkad mogen frukt, lite besk och örtig med ett kort avslut.

Domaines Ott, Château Romessan, mourvedre, cinsault, grenache, syrah , mellanröd, doft av kola och saft, smak av torkat fruktgodis och fullmogen frukt, känns väldigt mogen och saftig.

Château Vignelaure, La Colline de Vignelaure, 80% merlot, 20% cabernet sauvignon, mörk röd färg, doft av choklad och mörka bär, plommon, stram med bra koncentration och fullmatad med frukt och härliga sandiga tanniner.

Domaine Rabiega, Clos D’Iere, syrah, mörk röd färg, doft av mörka björnbär, smak av drottningsylt, ett saftigt vin.

M. Chapoutier, Côte-Rôtie, syrah, ljus röd lite multen färg, doft av röda bär, kfruktig och komplex smak av röda och mörka bär, lite syrlig animalisk norra rhonestil.

Château Beau-Séjour Bécot, 70% merlot, 24% cabernet franc, 6% cabernet sauvignon, mörk röd färg, doft av rostade fat, kaffe och choklad, smak av mörk frukt och bär med mycket ceder, fatkaraktär, koncentrerad och komplex.

Château de Beaucastel, 13 olika druvor, 30 % mourvedre, 30 % grenache, 10 % syrah, 10 % counoise, 5 % cinsault, de resterande 15 % utgörs av vaccarèse, muscardin och terret noir samt mindre andelar av picpoul, roussanne, picardan, clairette och bourboulenc. brunröd färg, doft av torkad frukt, bakelit, balanserad smak, kryddig, örtig, komplex och god med många olika smaker av solmogna bär och blandad frukt.

Producent/År/Namn/Distrikt/Inpris/År/Utpis/Bäst/Sämst/Total/Poäng

1. Louis Jadot/1997/Clos des Ursules/Beaune 1er Cru/29€/2006/330SEK/1/1/14/13p

2. Brumont/1996/Château Montus Cuvée Prestige/Madiran/270SEK/1999/470SEK/0/3/14/11p

3. Domaines Ott/1999/Château Romessan/Bandol/30€/2002/430SEK/0/3/14/11p

4. Château Vignelaure/1998/La Colline de Vignelaure/Vin de Pays Coteaux du Verdon/32€/2006/370SEK/0/0/14/13p

5. Domaine Rabiega/1996/Clos D’Iere/Côtes de Provence/289SEK/2000/500SEK/1/5/14/11p

6. M. Chapoutier/1996/Côte-Rôtie/Côte-Rôtie/299SEK/2001/480SEK/3/1/14/13,5p

7. Château Beau-Séjour Bécot/1990/Beau-Séjour Bécot/Saint Émilion Premier Grand Cru Classé/349SEK/1996/700SEK/6/1/14/17p

8. Château de Beaucastel/1995/Beaucastel/Châteauneuf-du-Pape/53€/2005/650SEK/3/0/14/15,5p

Jack&co

Jack3

/CA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.