#1130 Bra Pinot noir från världens alla hörn

Det är något speciellt med Pinot noir. När den är riktigt bra, har den förmågan att utlösa närmast ryggmärgsstyrda reaktioner av välbehag som av omgivande personer kan noteras genom att mungiporna hos den för vinet utsatte personer tenderar att ofrivilligt börja dra uppåt, varvid denne blir sittande med ett lyckligt leende och ofta även en drömsk blick som tycks stirra någonstans i fjärran. Det är förhoppningen att få uppleva dylika njutningsfyllda ögonblick som gör att man, åter igen tämligen reflexmässigt, anmäler sig till Pinotprovningar, såsom denna sommarprovning av bra Pinot noir från världens alla hörn som Erik H bjöd in till.

Han hade samlat ihop en imponerande och givande samling viner från vad han, enligt egen mening, var de områden i världen som konsekvent klarar av att producera stora Pinot noirviner. Vid den inledande teorigenomgången identifierade han själv dessa som: Bourgogne (”sägs det, La Tache lär vara bra, i alla fall…”), olika delar av Tyskland (Ahr, en liten del av Rheingau (och Franken, lade CharleMange till) delar av Baden och kanske något från Pfalz), Nya Zeeland (främst Central Otago, med sin extremt fruktiga stil och Martinborough med en tätare, köttigare stil), USA (i form av Kalifornien och eventuellt Oregon, även om de senare haft svårt att övertyga då de dykt upp i våra provningar). That’s about it. Australien då? ”Jo, de försöker, men de har i stort sett inte lyckats skita ur sig något vettigt” meddelade Erik med en av sina sedvanligt distinkta formuleringar. Dock nämnde han att svalare områden i Victoria tycks vara på gång, särskilt maritimt påverkade Mornington Peninsula och högt liggande Beechworth.

Följande viner provades:

2003 Spätburgunder ”B”, Georg Breuer, Rheingau, Tyskland – Dov, tät doft med mycket mörk frukt . jordgubbar och körsbär. Peppar och lite alkoholstick. Nästan Syrahstil. En hel del dyr, rostad ek och även svamp, spearmint och någon lösningsmedelston.

Tät, frisk attack och markerade, torra tanniner som tidigt dominerar smaken. God syra men frukten i bakgrunden. Intensivt och pepprigt. Slutar eldigt och torrsträvt. Obalanserat och spretigt. Synd att den här inte utvecklats bättre – den var riktigt trevlig som ung. Hoppas de hittar balansen bättre med senare årgångar. 13.5p

2002 Volnay, En Caillerets, Dom. de la Pousse d’Or, Bourgogne – Frisk och bärig hallon-Pinot. Ren frukt, men måttligt djup. En del vedrök samt en lite grön ton i bakgrunden. Viss pinosity.

Frisk ren attack med fräsch frukt. Frisk, läskande syra. Lite slankt. Goda, torra tanniner. Pepprig och rätt torr eftersmak men med bra längd. Rätt bra Bourgogne från ett stort år och en pålitlig producent. Skulle nog må bra av att få utveckla lite mer mognadstoner och därmed få mungiporna att rycka lite mer. Nu händer inte så mycket och man måste leta efter vinets inneboende kvaliteter. 15p

2003 Felton Road, Central Otago, Nya Zeeland – Rätt djup, aromatisk doft med tät, mogen frukt – körsbär och lite övermogna jordgubbar. Fint integrerade fattoner. Aningen varm korv. Lätt animaliskt. Silkigt och charmigt.

Frisk attack med tydlig sötma. God syra och söt, mogen, god frukt. En hel del välstrukturerade tanniner. Bra djup och charm. God, lång, lite djurisk och rökig eftersmak. Bra! Vad ska man säga? Felton Road har alltid toppat våra provningar som den varit med i, så även denna gång. Synd bara att de senaste årgångarna dragit iväg så ohemult i pris. 17p

2006 Bergström Vineyard, Bergström, Villamette Valley, Oregon – Fylligt och friskt med en rätt tråkig grön, kartig ton. Frisk frukt – hallon och jordgubbar. Lustig ton av myggmedel samt en hel del fat.

Frisk, ren attack och bra syra. Bra koncentration, men den gröna tonen slår igenom och ger ett rått intryck med en växande bitterhet. Känns som ett svalt år med inte helt mogna druvor, vilket är mycket märkligt, emedan 2006 var ett riktigt varmt år i Oregon. För tidig skörd? 13.5p

2004 Giaconda, Nantua Vineyard, Beechworth, Victoria, Australien – Utvecklad doft med läckra något kokta köttiga toner. En hel del skit och vedrök plus toner av bränd bakelit och eneträ(!). Håller inte helt ihop.

Mycket frisk attack med viss sötma. Rejäl syra som står ut lite väl mycket. En del torra tanniner som tar över den rätt slanka eftersmaken. Når inte riktigt fram, eller börjar kanske falla ihop, men är ändå rätt kul i sin utvecklade stil – om bara syran inte var så dominant. 15p

2006 Martinelli, Moonshine Ranch, Russian River Valley, Kalifornien – Frisk doft med en rätt syntetisk doft av röda bär. Geléhallon och cocktailbär. Rent och bra, med rätt goda fat som ger en tydlig ton av varm korv som ligger lite ovanpå resten av doften. Viss Pinotcharm kan hittas i bakgrunden.

Frisk attack med en rejäl sötma. God syra och söt, mumsig, mogen frukt med tyngd. Inbäddade, rätt lurviga tanniner. Något stumt och outvecklat slut med faten åter liggande ovanpå i form av vanilj- och smörkolatoner. I grunden ett bra vin, men det blir liksom lite för mycket av allt, så är också Helen Turley vinmakare här, hon som är känd för sina monster-Zinfandel. Tveksamt om det blir bättre med lagring. 16p

2007 10X, Ten Minutes by Tractor, Mornington, Victoria, Australien – Härligt ren, aromatisk Pinot noirdoft – pinosity! Färska jordgubbar, hallon, goda, väl integrerade fat. Kryddigt, aromatiskt och intensivt. I bakgrunden fanns en liten ton av möbelpolish, som störde någon, dock inte mig.

Ren, aromatisk attack som närmast exploderar i munnen. God syra och läcker, ren, djup frukt. Massor av pinosity. Inbäddade, något torra tanniner. Mycket lång, ren, aromatisk eftersmak med goda, torra tanniner. Mumsigt! Kul med ett så bra exempel på vad Mornington kan åstadkomma. 17.5p

När vinerna avslöjats kunde vi konstatera att det var en del glada överraskningar och även några besvikelser. Det är bara att nöjt konstatera att det finns god anledning att återkomma till detta av oss så omhuldade tema! 🙂

  1. 2003 Spätburgunder ”B” Georg Breuer, Rheingau, Tyskland/pris?, 0/3/12, 13.5p
  2. 2002 Volnay, En Caillerets, Dom. de la Pousse d’Or, Bourgogne/399:-/439:-, 2/2/12, 15p
  3. 2003 Felton Road, Central Otago, Nya Zeeland/295:-/415:-, 5/0/12, 17p
  4. 2006 Bergström Vineyard, Bergström, Villamette Valley, Oregon/499:-/499:-/0/3/12, 13.5p
  5. 2004 Giaconda, Nantua Vineyard, Beechworth, Victoria, Australien/715:-/715:-, 2/2/12, 15p
  6. 2006 Martinelli, Moonshine Ranch, Russian River Valley, Kalifornien/649:-/649:-, 1/0/12, 16p
  7. 2007 10X, Ten Minutes by Tractor, Mornington, Victoria, Australien/299:-/299:-, 2/2/12, 17.5p

/AK

 

Annonser

One response to “#1130 Bra Pinot noir från världens alla hörn

  1. När vi provade 2003 ”B” i redaktionen för kanske två år sedan var den nog sämre än här, ekdominerad och utan pinotkaraktär. Jag håller med om ”spretigt och obalanserat vin”, fast då var det snarare 10-11 poäng. Jag betalade 209 kr i mars 2006 för miin flaska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s