#1129 Fyra grand cru-druvor från Alsace

Sommarprovningarna fortsätter oförtrutet i AuZone. Den här gången hade Olle grävt fram saker från några av sina resor på plats, toppat med någon auktionsflaska.

Pinot Gris Grand Cru Brand 2000 – Dämpad doft, massor av mineral och en del rosor, floral med citrusskal, asketisk och flintig med antydan till ost (!?). Torr smak, förvånande rik med fin gul frukt, fylld av citrus, bussig med massor av mineral och rysligt läcker syra. Mineral, flinta och lime i svansen. God.

En av de bättre torra Pinot Gris jag druckit, och förtvivlat lik en Riesling! Bra skärpa och syran år på plats.

Riesling Cuvée Ste Catherine 1997 – Rik och kryddig doft med klara mognadstoner, antydan till harts, mineral och massor av citrus, lite eldigt anslag, klar firne. Rik och äpplig smak, känns väldigt mogen, lite äppelskal till och med, balanserad och fin syra, grillad citron, aningen exotisk ton, kanske lite mango och gula plommon, nästan lite väl utvecklad.

Muscat, Confreries St. Etienne 2000 – Druvig och närmast larvigt blommig, söt parfymerad, lite godis och honung, aningen kemisk överton. Torr smak, parfymerad och fylld av gula plommon oh lite tvål, saknar lite kropp och rikedom, lite bitter svans med en besynnerlig ton av mynta.

Gewürztraminer, ‘Hengst’ 2004 – Doft av honung, lite äpplen, en del kryddor och solmogen gul frukt, utvecklad med klar ton av botrytis. Låg syra, kryddig med smak av harts och lätt övermogna äpplen, eldig, rik och parfymerat kryddig svans, liten antydan till lakrits. Bra, kanske, men jag bara gillar inte stilen.

Tokay Pinot Gris Vendange Tardive ‘Hugel’ 1996 – Tät och ganska djup doft, mogen gul frukt, aprikos och mandelblom, en del äpplen, aningen fet överton, nötig och utvecklad. Rik och balanserad med äppligt och aningen oxiderat anslag, måttligt söt med aprikos och apelsin, lite oxiderad svans. Känns lite för gammal och lite uttorkad.

Gewürztraminer Sélection des Grain Nobles 2001 – Tät och kryddig doft, fylld av solmogen citrus, aprikos och apelsinkarameller, rik och inbjudande. Simmig och strålande tät smak, söt och fet med kryddiga toner, aprikos och botrytis, dämpade syror. Maffig och fet svans, lång och kryddig. God, men skulle vunnit på lite bättre syra.

  1. Pinot Gris Grand Cru Brand, 2000, Josmeyer, ’06/250:-/300:-, 5/2/10, 15p
  2. Riesling Cuvée Ste Catherine, 1997, Domaine Weinbach, ’03/200:-/300:-, 3/2/10, 13p
  3. Confreries St. Etienne, 2000, Kuentz-Bas, ’03/80:-/130:-, 0/4/10, 11p
  4. ‘Hengst’, 2004, Zind-Humbrecht, ’06/410:-/500:-, 2/2/10, 12p
  5. Tokay Pinot Gris Vendange Tardive ‘Hugel’, 1996, Hugel, ’03/400:-/600:-, 1/9/10, 13p
  6. Gewürztraminer Sélection des Grain Nobles, 2001 Gustave Lorentz, ’06/550:-/600:-, 9/1/10, 15p
  7. /EH

Pinot Gris Grand Cru Br

2 svar till “#1129 Fyra grand cru-druvor från Alsace

  1. Jag ser att Weinbach kommer bland de sista igen, jag undrar om någon druckit ett bra vin därifrån?

    AS

  2. Trea i omröstningen, så vitt jag kan se, det är ju inte ”bland de sista” utan i alla fall på övre halvan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.