#1123 Röda viner från Ungern

En avgjord fördel med ett AuZone-medlemskap är möjligheten att prova viner som befinner sig en bra bit från mittfåran. Det kan handla om nordiska vinodlingsexperiment, schweiziska udda druvsorter eller, som nedan beskrivs, röda ungerska viner i det övre prissegmentet.

Ungerska viner är ingen kioskvältare i Sverige. Ah, visst ja, Chapel Hill har vi väl alla utsatts för men om vi drar en barmhärtighetens slöja över det vinet så är det främst Tokaji som säljer lite grann. Det vimlar inte direkt av ungerska röda i SB:s gömmor – standardsortimentet uppvisar två (2) st viner; därför extra intressant att bänka sig i lokalen för att skärskåda de viner som Jens L kånkat hem för denna provning.

Första vinet, 2003 Vincze Franc, var en ren cabernet franc och hade en fyllig, cigarrlådebetonad och bordeauxinspirerad doft som var klart angenäm. Det här börjar bra! Men en kväljande restsötma och rätt alko-het smak (trots moderata 13,5%) ruinerar intrycket. Vinet skulle tjänat stort på att serveras rejält svalt, 15-16º rekommenderas om ni ramlar på en butelj.

2006 Sessio, från 100% merlot, saknade inte kvaliteter med en liten mintig ton i doften och rätt snygg tanninstruktur i smak. Serverat blint skulle nog gissningarna peka mot en bordeaux av enklare klass. Lite animaliska toner är nedstoppade i den lakritspipan som präglar eftersmaken. Ett rätt rustikt vin, inte tokigt men får inte under några som helst omständigheter kosta men än 300 SEK!

2003 Viktoria var en bordeauxblend från Villany-distriktet som presenterade sig i hårdpackad, högt extraherad stil. En märklig ton av våt cement kom och gick, i övrigt duktigt fatad och en vilja att kännas duktigt dyr. Kan nog mjukna upp till något roligare med ett par år i ryggläge.

En bordeauxblend var även 2000 Bock Cuvee, men vinet präglades mer av en alldeles tydlig sangiovese-ton. Varm, härlig, mogen, rätt lång och kryddig smak med riktigt snygga och sandiga tanniner ledde till min högsta poäng för kvällen. Karaktären balanserar mellan bra Toscana och klassisk, lite enklare bordeaux. Bra!

Det femte glaset visar upp en lien flört åt bordeaux-hållet med en mintig ton udda nog ackompanjerad av övermogna kantareller (de där man gallrar bort vid rensningen). Råa, obalanserade tanniner och lite grön vegetal karaktär drar inte ned applådåskor precis. 1999 Kuria från Villany-distriktet är en ren cabernet sauvignon som kämpar hårt, men 352 SEK för detta, hm, skönt att inte ingå i marknadsföringsgänget…

Det femte glaset visar upp en lien flört åt bordeaux-hållet med en mintig ton udda nog ackompanjerad av övermogna kantareller (de där man gallrar bort vid rensningen). Råa, obalanserade tanniner och lite grön vegetal karaktär drar inte ned applådåskor precis. 1999 Kuria från Villany-distriktet är en ren cabernet sauvignon som kämpar hårt, men 352 SEK för detta, hm, skönt att inte ingå i marknadsföringsgänget…

Kadarka är en ungersk druva med någon berömmelse. Vi fick här en viril ungdom från 2007 i glaset, med en personligt uttryck i bärig och rödfruktig stil. Faten hade man inte glömt att använda; påtaglig vaniljton dominerar ett mellanregister och hänger med hela vägen till bakdörren. Rätt kul vin, men jag störs av ett artificiellt drag, som om en kemilåda varit till hjälp vid vinifieringen.

Det hela rundades av med ännu ett vin från Bock. Oj den stångar runt i gommen så det räcker, koncentrationen gör att det nästan smärtar att dricka första slurken. En ohelig druvblandning där pinot noir samsas med bordeauxdruvor ger en svartfruktig, tjärartad känsla med choklad och finraspiga tanniner. Extra allt! 2004 Bock Royal Cuvée var aftonens billigaste vin, men bjöd på den vildaste åkturen. 170 SEK känns rimligt för denna smakbomb.

Ungern har sedan kommunismens fall närmat sig väst på många områden, och detta gäller även vinnäringen. Flera av vinerna upplevdes förvisso som rätt personliga, men genomgående fanns en känsla av att man eftersträvat en internationell stil.

”Rätt okej” hittar jag i protokollet som ett allmänt omdöme, men de känns skevt prissatta. Det blir ibland tjatigt att mässa om prisvärdhet, men i denna provning är det svårt att inte reagera en smula. Ett högt pris innebär inte hög kvalitet (det skall vara tvärtom) och rimligen borde man få rätt jobbigt om man avser internationella lanseringar av dessa viner. När nivån stretar upp mot 300 SEK-sträcket har man rejält mycket bra viner att välja mellan. Men, som en lokal nischprodukt, ämnad för bättre bemedlade ungrare kan det möjligen funka. Vinerna var ju, som sagt, rätt okej…

  1. Bela Vincze , 2003 Vincze Franc, Eger/ Ungern, 5000 forint/191:-, 1/1/14, 13p
  2. Konyari, 2006 Sessio, Balatonboglar/ Ungern, 8000 forint/ 306:-,0/1/14, 11p
  3. Wunderlich, 2003 Viktoria, Villany/Ungern,  7000 forint/268:-, 0/1/14, 13p
  4. Bock, 2000 Bock Cuvee, Villany/Ungern, 6744 forint/ 258:- 3/0/14, 14,5p
  5. Malatinszky,1999 Kuria, Villany/Ungern, 9186 forint/ 352:-, 0/4/14, 10p
  6. Sauska, 2007 Kadarka, Ördögárok/Ungern , 5300 forint /203:-, 1/2/14, 12p
  7. Bock, 2004 Royal Cuvee, Villany/Ungern, 4236 forint/163:-, 4/0/14, 14p

  8. /ET

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s