#1115 Triple revisited

För ungefär ett och ett halvt år sedan höll Anders B provningen ”Tripel” (se AuZine #3, där det också finns lite mer detaljer om ölen!). Tanken var redan då att göra om provningen inom ett år för att se hur de utvecklas med lite lagring. De ljusa triplarna är inga öl som är kända för att klara mångårig lagring, men många tycker att de vinner klart på att lagras några månader. På grund av lite missförstånd med provningsbokningar blev återprovningen inte av förrän efter ett och ett halvt år, vilket alltså skulle vara efter optimum, även om alla ölen var innanför etiketternas bäst före-datum. Nåväl – hur klarade de en så lång lagring?

Heat 1 var en jämförelse mellan färska och lagrade öl av två välkända sorter:

Westmalle Tripel (färsk): Lite bitter, aromatisk doft med toner av bananskal och deg. Eldig, jästig, stram, lite bitter smak med mineraltoner.

Chimay Vit (lagrad): Klart gammal doft med toner av jord, höstlöv, wellpapp och grillad kyckling. Knäckig, torr smak med en aning bränt socker och vanilj.

Chimay Vit (färsk): Ganska liten doft med toner av mineral och jäst. Torr, ren stram smak med alkohol och tvål i eftersmaken.

Westmalle Tripel (lagrad): Aromatisk, lite åldrad doft med toner av trä och vanilj. Rund, komplex, lite vinös smak.

Som synes föredrog majoriteten klart de färska ölen, vilket kanske inte är att förvåna sig över eftersom lagrat öl är någon av en ”aquired taste”, även om jag nog själv tyckte att den lagrade Westmallen var mer komplex och bättre än den färska.

Heat 2 innehöll de övriga ölen från den förra provningen – alla alltså lagrade:

La Trappe Tripel: Lite åldrad, blommigt kryddig doft med toner av kolaremmar, chokladkola och vanilj. Åldrad smak med karaktär av Hubbabubba – doften var bättre!

La Fin du Monde: Aromatisk, parfymerad doft med toner av apelsinchoklad, koriander och curry. God, vinös, citruskryddig och lite tjock smak.

Keizersberg Tripel: Mycket udda, vegetabilisk doft med toner av äppelskal och kryddkrasse. Märklig smak med toner av fino-sherry – här har nog något gått snett?

Tripel Karmeliet: Kryddig parfymerad doft med toner av fruktkaka och nytvättade lakan. Kryddig smak med kanel, kardemumma och lite våtservettliknande citrustoner.

Både La Fin du Monde och Tripel Karmeliet hade klarat lagringen utmärkt. Keizersberg var ganska konstigt redan vid den första provningen …

Som extranummer fanns en enda flaska kvar av förra provningens vinnare:

Achel Blonde Bier (lagrad): Oxiderad doft med vinägertoner. Oxiderad, sur smak med toner av vildjäst.

Jag var lite förvånad över att den vann provningen förra gången och misstänksam mot kvaliteten redan då. Nu har de oxidtoner som då kanske kan ha ansetts bidra till komplexiteten tagit över helt – defekt!

Som sammanfattning tycker jag att de flesta ölen som var bra vid förra provningen också hade klarat lagringen bra. Chimay hade dock klappat igenom på ett förvånande sätt och La Trappe hade inte heller vunnit på lagringen.

  1. Abbey of Westmalle/Westmalle Tripel (nr 1684)/Belgien/9,5%/330ml/26,60kr, 4/0/8, 14p
  2. Chimay/Chimay vit (nr 1657)/Belgien/8,0%/330ml/24,80kr(2007), 0/6/8, 10p
  3. Chimay/Chimay vit (nr 1657)/Belgien/8,0%/330ml/25,90kr, 3/0/8, 13p
  4. Abbey of Westmalle/Westmalle Tripel (nr 71433)/Belgien/9,5%/330ml/27,50kr(2007), 1/2/8, 15p
  5. De Koeningshoeven/La Trappe Tripel (nr1607)/Belgien/8,0%/330ml/19,80kr(2007), 1/1/8, 11p
  6. Unibroue/La Fin du Monde (nr 71206)/Kanada/9,0%/330ml/25,90kr(2007), 1/0/8, 15p
  7. Brouweij van Steenberge/Keizersberg Tripel (nr 75005)/Belgien/9,0%/330ml/32,20kr(2007), 0/6/8, 9p
  8. Brouwerij Bosteels/Tripel Karmeliet (nr 71500)/Belgien/8,0%/750ml/59,90kr(2007), 6/1/8, 16p
  9. De Achelse Kluis/Achel Blonde Bier (nr 11647)/Belgien/8,0%/330ml/26,50kr(2007), -/-/-, 4p

/AB (vikarierande redaktör)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s