#1121 Rüdesheimer Berg

Ansgar bjöd in till en provning av hela åtta viner från vad som måste vara ett av de bästa lägena i Rheingau. De första druvorna (Orleans) lär ha planterats redan på 800-talet på uppdrag av Karl den Store (fast av invånarna i staden och alltså varken av adel eller munkar). Druvsorten troddes vara försvunnen men har återfunnits och Breuer producerar några 100 flaskor varje år.

Sedan 1970 är Rüdesheimer Berg uppdelat i de fyra einzellagen vi idag känner, från öst till väst; Berg Rottland, Berg Roseneck, Berg Schlossberg och Berg Kaisersteinfels.

Så över till de åtta vinerna. En intressant iakttagelse från omröstningen är att det var väldigt spridda röster. Det var inte långt ifrån att alla vinerna fått åtminstone en röst som både bäst och sämst. Kul med så personliga såväl viner som åsikter!

Rüdesheimer Berg Schlossberg Spätlese Trocken 2004, Schloss Schönborn
Ljus lite blekt halmfärgat med en något knapp doft med inslag av rosor, lite tvål och en rätt frisk syra. Smaken gav en påtaglig syra (äpple?). Omdömena gick lite isär, både besk och kort respektive ”pengar” nämndes som karaktäristik men de negativa rösterna var i majoritet.

Rüdesheimer Berg Roseneck Trocken 2007, Josef Leitz
Lite tätare färg med dragning åt det guldgula. Ung, något parfymerad och kryddig doft med drag av pärongodis. Smaken präglas av väl mycket ”baby-fet” frukt som helt tar över syran. Kan nog bli riktigt bra med några år på nacken.

Rüdesheimer Berg Rottland 2000, Kloster Eberbach
Relativt djup guldgul färg. Ganska stor god doft med diesel, mineral, skiffer och lite honung. Smaken är mogen med bra ”firne”, blommig riesling med honung (kanske lite väl söt?) och tyvärr något besk eftersmak.

Rüdesheimer Berg Rottland Erstes gewächs 2003, Balthasar Ress
Guldgul med något godissöt lite kryddig och mineralig doft. Smaken är god men kort och med väl låg syra. Tyvärr tappar vinet väldigt snabbt i glaset och den låga syran gör att det känns ganska jolmigt efter ett tag.

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Alte Reben 2006, Josef Leitz
Blekt guldgul till halmfärgat. Dofetn är först rätt instängd men öppnar mot mineral, citrussyra och rosor. Syran är påtaglig i smaken där den persikodominerade frukten får kämpa för att hålla emot. Lite ”baby-fett” finns här också men också detta vin kommer att vinna på att vänta ett tag.

Berg Rottland 2005, Georg Breuer
Ljust halmfärgat med en relativt stor, lite örtig doft med mineral och flinta samt kanske lite svavel. Rätt hård syra, goda mineraler, flinta och örter finns i smaken. Kommer också att vinna på lagring. Syran gav någon vid bordet anledning att karaktärisera smaken med: ”Piska mig!”

Berg Schlossberg 2002, Georg Breuer
Guldgult vin med stor klassisk mogen lite blommig riesling. Mogen lång smak med bra balans mellan frukt, syra, honung och petroleum. Synd på så rara ärtor att ingen hade det som bästa vin tycker jag.

Rüdesheimer Orléans (Berg Rottland) 2001
Guldgult vin som på doften gav associationer till såväl gammal champagne som dito vit bourgogne. Mogen med lite knäcksötma, mer motorolja än diesel, lite chark och gummiriesling var beskrivningar som förekom. Smaken var stor, mogen, helt torr och god. Även här dock en hel del tankar om annat än riesling, vilket ju också visade sig vara fallet.

Stort tack Ansgar för att vi fick testa detta i dubbel bemärkelse rara vin.

Rüdesheimer Berg Schlossberg Spätlese Trocken 2004, Schloss Schönborn, 153:-/05/199:-, 1/4/14, 14 p
Rüdesheimer Berg Roseneck Trocken 2007, Josef Leitz, 199:-/08/199:-, 1/3/14, 14,5p
Rüdesheimer Berg Rottland 2000, Kloster Eberbach, 209:-/09/209:-, 2/2/14, 15,5p
Rüdesheimer Berg Rottland Erstes gewächs 2003, Balthasar Ress, 189:-/06/246:-, 1/2/14, 15p
Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Alte Reben 2006, Josef Leitz, 279:-/08/307:-, 3/1/14, 17p
Berg Rottland 2005, Georg Breuer, 289:-/07/318:-, 3/0/14, 16,5p
Berg Schlossberg 2002, Georg Breuer, 299:-/05/389:-, 0/1/14, 16p
Rüdesheimer Orléans (Berg Rottland) 2001, 495:-/09/495:-, 3/1/14, 16p

 /PH

Annonser

3 responses to “#1121 Rüdesheimer Berg

  1. Jag är fascinerad av den parfymerade och inte så behagliga päronsodakaraktären som så ofta finns i purung riesling, här i Leitz 2007. Vem har en åsikt om det är ett bra eller dåligt tecken? I det här vinet var tonen ovanligt komplex med till exempel ananas. Jag delar gärna någon av 2007 Leitz-lådorna på bolaget med någon annan som också tror att dessa viner blir bra (6*Rottland eller 12*Magic Mountain?)

    Provningen bekräftade för mig min tro om hur länge torra tyska toppviner skall lagras, min favorit 2004 är på topp nu, äldre viner är på väg att tappa sin frukt. 2000 hade visserligen här en härlig mognad, men nästa flaska kanske bara är matt.

  2. Tack Ansgar för en av de roligaste provningarna på länge. Flera sådana temaprovningar i fortsättningen Herr Provningsledare!

  3. Det förtjänar att påpekas att det är Breuer som ligger bakom Orléans-vinet också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s