#1120 Cognac

Cognac (RE) 090423 AuZone

Samlades sålunda för första gången ett tjugotal vinvänner och medlemmar ur både CVP (Collegium Vinum Polytechnicum) och AuZone för att prova ädla drycker i ett konkret samarbete. Föreningarna är ju redan idag hopkopplade genom att ganska många är medlem i båda föreningarna. Först ut blev en provning med spriten i fokus, något som båda föreningarna något försummat genom åren och temat för kvällen var cognac (C).

Kvällens provningsledare, C-experten Roland E, gav oss teorin om C i ett nötskal och lite mer därtill. (Intresserade av det sk finstilta hänvisas till Rolands egen bok om C (”Cognac – En handbok”) som nu finns i ett speciellt dedicerat utlåningsexemplar i lokalen). Redan i början av 1700-talet ansåg man att cognac var världens finaste vindestillat. Mycket beroende på att här destillerade man ungt vin med hög syra, medan man på de flesta andra ställen bara destillerade oxiderade och defekta viner som inte gick att sälja. Visste Du dessutom att;

druvorna (mest Ugni Blanc) odlas med uttag om ca 65hl/ha

C destilleras två gånger efter att vinet jäst till ca 9%, först till ca 3+% sedan till drygt 70%

Efter max 25-30 års lagring på fat C överförs till lagring på stor flaska

Phylloxeran slog ut C (också) i slutet av 1880-talet och gav malten en nisch

Först 1990 tilläts ( imer modern tid) årgångs-C

C naturligt får en sötma om ca 3g/l och får sötas med upp till 8g/l extra

C oftast är färgasd så färgen säger Dig i princip inget alls vid en provning

Ytterligare info finns i Rolands C-bok

Vi provade C som täckte alla kvalitetsklasser och utvecklingar genom fatlagringen, allt från en ung druvig 4-åring och Sveriges storsäljare (gissa vilken) till en vällagrad gamling som har legat 20-60 år på fat! Roland tipsade oss om att ISO-glas (motsv.) är klart bäst för dessa provningar och att till skillnad från maltprovning bör man inte späda C med vatten. Varje spädning med vatten riskerar att helt kollapsa C – prova själv hemma!

Sammanfattningsvis kan konstateras att C-provning behöver man träna i som vilken annan gren som helst i provningsvärlden. Konfronterad med ett antal olika C behövs en ansenlig ansträngning för att forma intryckskaos till strukturerade reflexioner och omdömen. Utan den där djupa erfarenhetn är det lätt att famla bland doft och smakimpulserna vilket också märktes i vår diskussion om de olika C. Dock, C ÄR en spännande om än prishaussad dryck som är värt ett bättre provningsöde. Så nästa gång Du läppjar på Din C så tag Dig en extra minut i eftertanke och försök formulera för Dig själv vad Du egentligen sitter och dricker! Men gör det helst utan mat, en vällagrad C är inte optimal till en lufttorkad skinka…

Här kommer nu C vi provade under kvällen följt av gruppens omröstning;

Grönstedts Monopol VSOP (Syst nr 381, 70cl/ 40% 324:-, blend, ålder 8 år) En C med inslag av pomerans och apelsin aning arrak i doft och med en lite rå och eldig smak med citrus i bakgrunden. Känns lite för ung och ofärdig om än med viss elegans.

Martell VS *** (Syst nr 171, 70cl/ 40% 346:-, blend, ålder ca 3-4 år) Återhållen i doft, ung och druvig med citrus och inslag av torkade frukter. Troligen färgad trots påtaglig ekarom samt med en ung men trevlig ”spritton. Vinner klart i priskriget mot Grönstedts VSOP.

Jaime I Reserva de la Familia (Syst nr 70345, 70cl/ 38% 578:-, distrikt Penedes, ålder varierande Soleror av Parellada-druvor upp till 30 år, blandat med Folle Blanche 1972, amerikansk vitek) Klart avvikande och utan riktig C-ton. Snarare en sherry och madeirainspirerad arompalett med inslag av kola och knäck. Smakar aning kemisktmen har fin fyllighet och bra balans med fina fat och liten men läcker sötma.

Bache Gabrielsen Pure & Rustic Ambleville Single Estate 1989 (Syst nr 333, 50cl/ 42,1% 330:-, distrikt Grand Champagne, ålder19 år) En lite udda fågel i helt ljusgul färgskala och med doft av citrus, äpple och päron. Även denna med spår av sherrydofter (fino) men därutöver också inslag av oförlöst majssprit. Atypisk som C och med gles alltför spritig eftersmak som dessbättre klingar av ganska snabbt. Roligt dock med en C helt utan färgtillsats!

Delamain Pale & Dry XO (Syst nr 137, 70cl/ 40% 639:-, distrikt Grand Champagne, ålder ca 22-28 år) En stor, mogen doft med aningen jästlika övertoner samt med bra fruktighet i bränd stil. Smaken mjuk och balanserad (”typ en vamlig cognac”) med islag av torkade frukter och fat. Fin efterbeska och liten sötma.

Tesseron Lot No.53 XO Perfection (Syst nr 80757, 70cl/ 40% 1449:-, distrikt Grand Champagne, ålder med årgångar från sent 1940-tal tom 1953) Doft med (positiv) association till RX-lim i mycket mogen stil samt fina dyra vaniljfat. Smak med pondus och komplexitet samt explosiva läckra tanniner i helt mogen stil.

Grönstedts Extra (Syst nr 241, 50cl/ 40% 396:-, blend med stor andel Grand Champagne, ålder ca 29 år) Komplex och helt mogen med stor pomeransliknande doft och aningen överton av menthol. Smaken lite grov men med bra mognad, fina vaniljiga fat och bra torr strävhet.

1. NV, Grönstedts Monopol VSOP, 324:-, 0-7, 14,0p

2. NV, Martell VS ***, 346:-, 0-4, 15,0p

3. NV, Jaime I Reserva de la Familia, 578:-, 1-6, 16,0p

4. 1989 B. Gabrielsen Pure & Rustic Ambleville Single Est., 330:-, 3-2, 14,0p

5. NV, Delamain Pale & Dry XO, 639:-, 3-1, 16,5p

6. NV, Tesseron Lot No.53 XO Perfection,1449:-, 11-0, 17,5p

7. NV, Grönstedts Extra, 396:-, 3-0, 16,0p

/JaJ

Annonser

2 responses to “#1120 Cognac

  1. Hej! Missade ju denna provning, men undrar om ni har koll på om det är skillnad på Bache-Gabrielsen med varunummer 333 och 363 och om det möjligen kan varit 363 ni drack? Ska försöka ta igen den missade provningen med hemstudier… Hälsningar, Mattias

  2. Roland Eriksson

    Hej,

    Helt korrekt var det 363 vi drack, båda är däremot bra, men rätt otypiska som Cognac. Pure & Rustic innebär att man inte tillsätter något extra socker, karamellfärg eller ekavkok, för att få fram en lättare, torrare och fruktigare produkt. Kallas även Cognac Brut som börjar att uppskatas mer och mer i Norge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s