#1119 Escarpment

Larry McKenna, en av pinot-pionjärerna i Nya Zeeland, hoppade av som chefsvinmakare på Martinborough Vineyard och grundade Escarpment tvärs över gatan (Te Muna Road) 1999 tillsammans med sin fru Sue och Robert & Mem Kirby. Fokus var redan från början på Pinot Noir, även om andra godsaker också görs med bravur (en lysande Pinot Gris bl.a.). McKenna agerar också konsult för Yabby Lake, en av de bättre nya producenterna av Pinot i Victoria (Mornington) och därmed givetvis i Australien också.

Escarpment betyder närmast förkastning, ett passande namn med tanke på den lokala geografin. Namnet är en tydlig referens till firmans närhet till natur och ‘terroir’, något som är mer påtagligt i Martinborough där vinerna blir kryddigare och köttigare än kanske Otago där den rena frukten spelar första fiolen.

Waipara Springs Premo Pinot Noir 2005, Waipara, Canterbury, Nya Zeeland

Ganska djup och omedelbar frukt i doften, röda bär, lite eldig med en gnutta skog. Ren och härligt enkel frukt i smaken, läckra solmogna röda bär, fina inbäddade tanniner, balanserad med liten rökig avslutning. Kanske aningen enkel.

Lite taskigt av Anders att börja med en luring. Det var inte uppenbart att den inte hörde hemma bland hermelinerna, även om den kändes lite enkel i sällskapet.

Escarpment Kupe Pinot Noir 2005, Escarpment Vineyard, Wairarapa, Martinborough, Nya Zeeland

Lite stum doft, svart frukt, fin fat och lite parfym, nästan rosmarin och lite timjan i anslaget, krossade björnbär och en ton av sandelträ. Tät smak, rejält sträv med ganska fet vart frukt, en del röda bär, kryddig och sträv svans, fullvuxen men ännu ung, lite grov och lovande på en gång.

Escarpment Te Rehua Pinot Noir 2006, Barton Vineyard, Wairarapa, Martinborough, Nya Zeeland

Ganska kryddig och lite skogig doft, svart och röd frukt, en del hallon och lite örtkryddor, eldig med en del fat, mjukt komplex. Fet och läcker smak med fat och snygg strävhet, sandiga läckra tanniner. svart och röd frukt, skogig och ganska komplex, liten snygg bitter avslutning, den växer fint i glaset.

Escarpment Moana Pinot Noir 2006, Cleland Vineyard, Wairarapa, Martinborough, Nya Zeeland

Kryddig doft, ren röd frukt, underbart uttryck med hallon och liten snygg skogig ton, sexig och omedelbar med läcker rökig överton, komplex. Tät smak, underbar frukt, rökig och perfekt balanserad med exemplariska tanniner, sandiga, silkiga. Kryddig och skogig, nästan förförisk med rökig svans, seriös, perfekt liten bitter eftersmak. Lysande handlag, pinot när den är som allra bäst.

Escarpment Pinot Noir 2004, Escarpment Vineyard, Martinborough, Nya Zeeland

Aningen osund doft, ton av ost och gamla sockor under en rödfruktig och kryddig grundton. Lite stum, blomvatten som sedan utvecklar lite äppelskal. Stum smak, lite tom och grov, rödfruktig och lite klumpig, skogig och lite skitig svans. Något är knas med flaskan, förhoppningsvis inte bara för gammal. 

Escarpment Pinot Noir 2006, Escarpment Vineyard, Martinborough, Nya Zeeland

Tät doft, lite fudge och fat med massor av röd & svart frukt, ren uttryck, lite fet med en del ‘pinosity’. Tät smak, sträv, fatad och fet, skogig med svart frukt, lite sotig och aningen bitter i svansen, lovande men tämligen omogen, nästan lite ‘syrahig’ med en hel del charkuterier i eftersmaken. Känns som den borde lagras, men har potential.

Escarpment Voyager Pinot Noir 2006, McCreanor Vineyard, Wairarapa, Martinborough, Nya Zeeland

Lite dämpad doft med fin röd frukt, lite kryddigt anslag, lite eldig, lite oförlöst ännu. Fruktig och tät smak, eldig med en del körsbär, fina tanniner, balanserad och lång, ren med fint uttryck, kryddig med lent sträv svans, lite animalisk, lite våt päls, känns ännu lite omogen men rysligt lovande.

Det här var varierat, men genomgående bra. Moana är i sanning helt i klass med de allra bästa viner som går att hitta i Otago, annan stil, men minst lika bra. Liten brasklapp för ’04an, om det är en ålderskrämpa vi ser måste man nog stressa på lite med standardvinet (fast ’06an kändes ganska outvecklad, det bara måste vara något annat fel med ’04an). De andra verkar ha klar framtidspotential, blir spännande att följa de närmaste åren. Det känns som Martinborough generellt har bättre struktur för lagring, de är mer burgundiska än Otagos viner, men vilket av distrikten (för det är väl mellan Otago och Martinborough kampen står?) som blir först med att producera en riktigt stor Pinot Noir från Nya Zeeland får framtiden utvisa.

 1. Waipara Springs, Premo Pinot Noir, 2005, 289:-/’09, 0/1/12, 14.5p
 2. Escarpment, Kupe Pinot Noir, 2005, 390:-/’07, 1/2/12, 14.5p
 3. Escarpment, Te Rehua Pinot Noir, 2006, 299:-/’08, 1/0/12, 16p
 4. Escarpment, Moana Pinot Noir, 2006, 299:-/’08, 7/0/12, 18p
 5. Escarpment, Pinot Noir, 2004, 229:-/’06, 0/8/12, 9p
 6. Escarpment, Pinot Noir, 2006, 229:-/’09, 1/0/12, 16.5p
 7. Escarpment, Voyager Pinot Noir, 2006, 299:-/’08, 2/1/12, 16.5p
/EH
Annonser

2 responses to “#1119 Escarpment

 1. ”Lite taskigt av Anders att börja med en luring”
  Men hallå! Jag sade ju att jag hade slumpat fram ordningen! Helt oskyldig, alltså.

  Så vill jag komplettera med att Kupe hade en tämligen fräsande syra. Kändes lite udda, även om vår älskare av nordiska viner gillade den.
  /A

 2. Undrar just vad det blir av Kupe med tiden…

  /EH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s