Extern provning, Mackmyra Whisky

Jag hade förmånen att få delta i en provning av Mackmyras Whisky. Provningen ägde rum på Mackmyras stockholmskontor på Kungsholmen och leddes av försäljningschef Mikael Mossvall. Initialt fick vi prova Mackmyras standardwhisky, Mackmyra Whisky – Den Första Utgåvan, för att mjuka upp lite, därefter vidtog provning av de 6 sorter vilka man kan få köpa och lagra fatvis.

mackmyra_bloggbild2De sex sorterna utgår alla från samma grundsprit, gjord av svenska råvaror vatten, korn och jäst. Grundspriten finns dock i två versioner, på rökt malt eller orökt malt. Skotsk rökig whisky har ofta sin rökkaraktär från mätlat korn rökt över bränd torv. Mackmyras rökiga recept nyttjar utöver vitmossetorv även enris. Hur svenskt får det bli ?

Mackmyra nyttjar tre typer av fat, Bourbonfat, Sherryfat eller svenska ekfat. Om faten finns spaltmeter att läsa på Mackmyras webbplats. Whiskysorterna jag provade kom alla 6 från 30-litersfat och var outspädda, alkoholhalter mellan 54 och 58 procent. Både doft och smak ändras för dem alla signifikant åt det sötare och buljongigare hållet vid spädning med vatten, en intressant upplevelse, men svårreverserad process som tydligt talar för att man alltid ska utgå från outspädd whisky för att få önskad karaktär vid rätt tillfälle.

Mackmyras fattyper

Mackmyras fattyper

Nu till provningen:

Glas #1, blekgul färg med vissa rödaktiga inslag. Slank elegant doft med inslag av citrus, honung och mineral och en viss bränd ton lite som torkade pomeransskal. intensiv smak med högt alkoholinslag, växer med litet tillsatt vatten. Viss sötma men i övrigt ett elegant anslag, ett lite bittert avslut med lite tanninkaraktär.

Detta var en Mackmyra typ ”Elegant Bourbon”, lagrad 3 år.

Glas #2, gulbrun färg, ganska homogen. Doft av farinsocker och bränt trä. Komplex något murrig doft med inslag av blodapelsin. Smaken var initialt robust, men med mognadskaraktär och lite murriga toner. Tydliga tanniner.

Detta var en Mackmyra typ ”Elegant Sherry”, lagrad 4 år.

Glas #3, Mörkbrun intensiv färg med tydlig gradient mot orange, ”solkant”. Alkoholdriven doft med vegetala och eteriska toner, distingerad och stram, lite ”ung” doft. Smaken var likaså intensiv och med tydliga tanniner och fat-toner. Komplex och i viss mån krävande men ändå samlad smak med tydlig karaktär, både kola, choklad och pomerans.

Detta var en Mackmyra typ ”Elegant svensk ek”, lagrad 5 år.

Glas #4, Återigen blekgul färg, men med mer pigment än #1. Kraftigt rökig doft med intressanta inslag av mineral och flinta samt citrus, skvattram, skumbanan och florala inslag, lite spretigt förstaintryck. Smaken var komplex och även den lite spretig med både söta, syrliga och bittra inslag. Kanske skulle längre lagring ge en mer homogen smakbild ?

Detta var en Mackmyra typ ”Rök Bourbon”, lagrad 5 år.

Glas #5, Guldgul i färgen ,med liten rödton. Doftbukett såm påminner dels om charkuteributik och dels av eldsvedda ekplankor. Inslag av citrus även här, samt lite kokt buljongig men ändock trevlig doft. Långa smaker med söta toner, kräver hög alkoholhalt, dvs endast försiktig spädning för att inte bli jolmig. Kändes lite som att smak och doft inte riktigt hängde ihop, månne passar Sherryfaten sämre med den svenska en-rök doften ?

Detta var en Mackmyra typ ”Rök Sherry”, lagrad 4,5 år.

Glas #6, Brungul färg med tydlig gradient mot kanten. Ontensiva dofter med sammanhållna drag av brända toner, rök men även mineral och pomerans. Lång smak, initialt stram karaktär men komplexitet och roliga inslag av både tanniner och sötfrukt och en avslutande bitterhet. Möjligen skulle denna whisky öppna upp mer med än längre tid på fat.

Detta var en Mackmyra typ ”Rök svensk ek”, lagrad 4 år.

Sammanfattningsvis är mina intryck att Mackmyra tillför en egen dimension i whiskyvärlden. Det är definitivt en produkt som står på egna ben, och ingen om än bra kopia av redan briljanta förebilder västerifrån. Speciellt den svenska eken ger whiskyn en egen dimension, men jag tror nog att den går bättre ihop med det orökta maltet än det rökta.

Efter att ha provat dessa sex dimensioner var jag ju tvungen att gå tillbaka till det första provet, av ”Mackmyra Whisky” första utgåvan, vilken tyvärr nu uppfattades som närmast jolmig på grund av att den inte var i fatstyrka utan endas 46,1 procent. direkt jämförelse var svår att göra men skillnaden på denna whisky som lagrats på stora fat var signifikant gentemot de sex grundtyperna vilka alla legat på 30-litersfat vilket uppenbarligen är ett vinnande om än exklusivt koncept.

Priserna nedan är i dagsvärde per flaska baserat på 30 litersfat inklusive skatter, och leveranskostnader som de är idag. Kontakta Makckmyra direkt för en noggrannare kalkyl. Obs att dessa är up-front priser på olagrad whisky, även om Mackmyra står för lagringsställe så måste du stå för väntetiden 😉

#1 Mackmyra elegant Bourbon, 476:-, 15p
#2 Mackmyra elegant Sherry, 588:-, 13p
#3 Mackmyra elegant svensk ek, 885:-, 17p
#4 Mackmyra rök Bourbon, 550:-, 15,5p
#5 Mackmyra rök Sherry, 661:-, 14p
#6 Mackmyra rök svensk ek, 959:-, 16,5p

/JT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s