#1113 R-Max

r-max-lineup-rs50

Så träffades vi en skara utvalda, några fick tyvärr inte plats, rieslingfantaster med förväntansfulla gommar. Denna kväll skulle ge oss möjligheten att bedöma gräddan av världens riesling inte minst några torra storheter. Vi provade naturligtvis blint och rätt snart bekräftades i vart fall för mig tesen att kostar det så smakar det. Vi begränsade oss visserligen till hjärtat av rieslingländerna, Tyskland, Österrike och Frankrike (Alsace) men jag tror att Du svårligen hittar någon bättre riesling från andra delar av världen. Kanske kan man skrapa fram någon gammal australiensisk flaska från Leo Buring men annars är nog topproducenterna samlade i gamla världen.

Att vi provade riesling var mycket tydligt och druvan presenterade sig i vinerna på allra bästa sätt om än i helt olika skepnader. Allt från en ytterst avskalad och asketisk, men supertät Clos S:t Hune till en nästan vulgobetonad fruktexplosion från nya kultvinet G-Max. G-Max (från världsproducenten Keller i Reinhessen) har på 2000-talet etablerat sig som Tysklands dyraste torra riesling och jagas numera av samlarna så fort det släpps. Detsamma gäller Österrikes och Wachaus kanske bästa rieslingproducent (eller är det Hirtzberger?) FX Pichler som då och då släpper sin kultvariant ”Unendlich”, en riesling extra allt. Clos S:t Hune från Trimbach provade vi dessutom i två årgångar som trots ganska liten åldersskillnad visade vad utveckling att detta vin kan ge. 98an är idag förvissa läckert koncentrerad men behöver ytterligare år för full potential medan 95an redan nu är behagligt utvecklad och läcker både i smak och i doft. Att sedan Trimbach rieslingviner av många och även vid denna provning anses lite för ”strama” är en annan sak.

I provningen ingick även två söta riesling av världsklass men av helt olika typ. Först i kön var en underbart elegant och välbalanserad spätlese från Egon Müller, en av såväl mosels som hela Tysklands bästa producenter av söt och mycket dyr riesling. 540 spänn för en spätlese är dyrt men får man som här perfekt balans och läckra syror av klassisk moselriesling är det värt varje krona. Sist av alla kom en riktig högoktanare, en urtypisk TBA från Gunderloch (Reinhessen igen). Vinet kan nog bäst beskrivas som en klassisk och ytterst tät, utvecklad TBA i ”mellanprisklass”. Visst finns det TBA i betydligt högre prisklasser (t.ex. från Müller) men frågan är om man får så mycket mer TBA-njutning än vad detta vin kan erbjuda.

Sammanfattningsvis vill jag bestämt hävda att provningen tydligt (be)visade att riesling ÄR en av vinvärldens bästa vita druvor. Vilken druva kan som riesling producera allt från knastertorrt till supersött i världsklass? Nu till de enskilda vinerna.

1998 Clos S:t Hune – Doften knuten inledningsvis men öppnar sig något men inte helt, mycket lime och tydlig men stram rieslington, tendens till hustypisk gummidoft mixad med behaglig vaxighet, asketisk och mycket mineraldriven. Smaken bekräftar doften med kompromisslös syra och stramhet och mycket torr tydlig citrusriesling, mycket mineral, tät och med lång eftersmak, ännu inte utvecklad och bör lagras ytterligare 3-6 år. (13,0%)

2002 Singerriedel – Doften relativt mogen i stram stil och med citronskal, romerska bågar och aning gummi. Perfekt utvecklad smak med tydlig stram syra (stålsyra) och med en liten kryddighet. Smaken är lång, koncentrerad med god beska och aning alkoholsötma. Fortfarande behöver lite babyfett lagras bort och vinet bör ha en god potential med topp om 3-6 år. (13,5%)

1995 Clos S:t Hune – Doften tydligt utvecklad och med betydlig större mognad än 98an även här med gummi. Elegant med inslag av nätmelon och aning firne. Smaken utvecklad med tydlig beska (bitterhet tyckte någon). Helt torr med fint balanserad alkohol och mineral samt inslag av god citron. Inte helt publikfriande husstil med inslag av mineral och stendamm. Kan drickas nu men hänger med flera år framöver. (12,5%)

2002 Unendlich – Doften magnifik, mycket god med tydlig mineral och med inslag av flinta, citron samt ton av sent skördade druvor. Ett showvin i bästa mening ännu omogen men läcker och drickbar redan nu. Smaken är extraktlik, tät, kryddig, mineraldriven och komplex med mycket bra längd som lovar mycket för utvecklingen de närmaste åren. Imponerande behandling av alkoholen! Bör vara på topp om 2-4 år. (14 %)

2006 G-Max – Doften mycket stor men med aningen störande etylacetat, dock härligstor ung fruktighet med inslag av exotisk frukt, färsk ananas, apelsin och naturligtvis ung fruktdriven riesling. Smaken mycket fyllig och tät med tydlig (alko)beska, lime och apelsin. Härlig mix av både mineral och frukt dock lite åt vulgohållet och antydan till tvålighet. Bör lagras för att bättre integreras och kanske utveckla mer balanserade smaker. Sparas minst 3-4 år till. (13,5 %)

1999 Schartzhofberger Spätlese (Versteigerung nr 14) – Doften ett mästarprov I elegans och läcker moselriesling med aning krämighet och mineral. Tydliga rosdofter och aning firne under ytan i klassisk stil och med begynnande mognad. Smaken även den mycket elegant och med perfekt balans av frukt, syra sötma och extrakt i härlig harmoni med en låg alkohol. I smaken finns naturligtvis också lime, honung, aprikos som tydliga markörer över en riesling i begynnande mognad. Ett vin med långt liv framför sig som bör drickas om 3-15 år. (9,0 %)

1993 Nackenheimer Rothenberg TBA – Doften som förväntat klassisk TBA med intensiva inslag av aprikos, te, russin, cigarr allt i en både elegant och ”tung” stil. Redan nu utvecklad och mogen i en ytterst komplex stil där smaken kompletterar perfekt med täthet och sirapslik sammetslen harmoni mellan syra och sötma. Aprikos, te, arrak, fikon och andra torkade frukter spelar intensivt och klingar långsamt av i en mycket lång eftersmak. Kan drickas nu och säkert 10 år till. (7,0 %) 

  1. 1998 Clos S:t Hune, Trimbach, 693:-, 1-8, 16.5p
  2. 2002 Singerriedel Sm, Hirtzberger, 600 :-, 1-1, 17p
  3. 1995 Clos S:t Hune, Trimbach, 1006:-, 0-1, 17.5p
  4. 2002 Unendlich, FX Pichler, 910:-, 6-0, 18p
  5. 2006 G-Max, Keller, 1014:-, 1-1, 17p
  6. 1999 Scharzhofberger Sp -14-, 540 :-, 2-0, 17p
  7. 1993 Nackenheimer Rothenberg TBA, 1790 :-, 1-1, 18p

/JaJ

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s