#1111 Spanienkurs del 5, Det nya Spanien

AuZone avslutade sin kurs med ‘Det nya Spanien’ som tema, en snabb exposé av moderniteter presenterade av Claes och en inlånad expert från CVP, Oscar BLD. Jag väntade mig en serie stereotypa massiva klumpiga fruktbomber, fick en serie individuella moderna viner med en hel del att säga. Personligen tycker jag dessa viner var den bästa flighten under kursen, kul och gott!

Tilenus Pagos de Posada 2002 – Ganska tät doft, eldig med röd och svart frukt, lite plommon, aningen trä med tydlig utveckling. Sträv oah ganska stram smak, lite kärv svart frukt, ganska goda tanniner.

Jag drack detta vin för ett drygt halvår sedan och upplevde det då som livfullare med mer frukt och balans. Inveckling eller sämre flaska/dag/provare??

Abellars 2005 – Tät doft med tjock svart frukt, massiv med en rejäl dos ek, tobak och liten tjära. Tjock smak, sträv med tuggbar frukt, kaffe och bitter choklad, kryddig svans, nejlika och lagerblad, nästan timjan. Tyvärr lite bitter alkoholstinn eftersmak.

Artadi Finca El Pisón 2005 – Första flaskan knaskorkad, retur! Andra flaskan mjuk och läcker doft, fruktig med fin, närmast perfekt, fatbehandling, eldig med övertoner av bacon och lite fett. Balanserad smak, sträv med läckra sandiga tanniner, mjuk röd och svart frukt, kaffe och choklad i lysande balans, lite elegant bitter avslutning.

Beryna Selección 2004 – Ganska tät doft med mogen svart frukt och en del kola, rostad med lite brända aromer, kaffe och aningen papp. Sträv smak, solbakad svart frukt, lite ton av timjan, bitter choklad, lite kärv och rustik svans.

Taberner No.1 2006 – Tät doft, rejält fatad, lite fudge, kaffe, choklad och krossade kryddor, tjock svart frukt med toner av rökt fläsk. Fruktdriven smak, rejäla men balanserade syror, körsbär och cassis, en del charkuterier och vanilj. Syrligt pigg svans, läcker, modern och personlig. Magnus sade ‘vaniljsauterad bacon’ med förakt, jag säger jajjamen!!!

Quinta Sardonia 2006 – Fruktig doft, massor av svarta och röda bär, fat med balans, en del körsbär och aningen rökta övertoner. Massiv smak, sträv och rejält tjock svart frukt, kaffe och choklad, monstertät med lite dämpade syror, god.

  1. Bodegas Estefania, 2002 Tilenus Pagos de Posada, Bierzo/Spanien, 220:-, 1/9/21, 12.5p
  2. Nougerals, 2005 Abellars, Priorat/Spanien, 172:-, 0/5/21, 13p
  3. Bodegas y Viñedos Lacalle y Laorden, 2005 Artadi Finca El Pisón, Rioja/Spanien, 1095:-, 3/1/21, 16p
  4. Bodegas Bernabé Navarro, 2004 Beryna Selección , Alicante/Spanien, 157:-, 6/1/21, 13p
  5. Huerta de Albalá, 2006 Taberner No.1, Cádiz/Spanien, 514:-, 5/2/21, 16.5p
  6. Bodegas de la Vega del Duero, 2006 Quinta Sardonia, Castilla-León/Spanien, 374:-, 6/3/21, 16p

Avslutning med skinkor och ett par ostar av hög kvalitet, lite bröd och olivolja. Inget bjäfs, lantligt och spanskt så man sätter i halsen. Man tackar!

/EH

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s