#1105 – Bring your own Graillot

Alain Graillot var från början agrokemist men sadlade om och började verksamheten 1985 och 1988 var hans första årgång på Systembolaget. Vanligtvis ståltanksjäses de röda och 50% lagras på 1-2 år gamla bourgognefat. Då vi hade fått ihop 12 röda och en vit till det ”knytkalas” som i mellandagarna bröt julmonotonin behövs uppenbarligen inte någon närmare presentation än så i AuZone. Därför hoppar jag rakt in i beskrivningen av de provade vinerna.

2006 Crozes-Hermitage Blanc som var kvällens teorivin var en härlig blandning av gul frukt, citrus, melon, päron. Något eldigt, lite kryddigt och med viss glycerinkänsla. Vi var flera runt borden som uttryckte oss i stil med ”jag brukar inte gilla vit Rhône, men det här var riktigt gott”. Kostnad idag 175:-, inga röstsiffror och min poäng: 14,5p.

Så till aftonens huvudnummer. De röda hade delats upp i två flighter om sex viner i varje och jag presenterar dem i den ordning vi drack dem.

1994 Crozes-Hermitage Rouge hade en sanslöst god doft! Stor härlig stallig, höstlövig och svampig, tobak. Rökt fläsk och våt päls, bättre än så här blir det knappast. Tyvärr svarade smaken inte riktigt upp till doften men den var väldigt god den också med mognad, mjuka tanniner, syra och en bärighet som blandades meed lite höstlövstoner. Långt och elegant.

1995 Crozes-Hermitage Rouge var mer återhållen med lite lakrits och höstlöv och en dov jordig ton. ”Leksands golfbanor” var en klockren beskrivning! Smaken uppvisade vissa mognadstoner och en lång god bärighet med bra syra. ”Påminner om bourgognens påfågelstjärt” (brer ut sig i munnen), uppenbarligen ett vin som inspirerade till lite annorlunda liknelser.

1996 Crozes-Hermitage Rouge hade en metallisk bloddoft som gick igen i smaken. Något lakrits annars mes jord och vegetala toner. Blod och järn samt en rätt brutal syra och viss stjälkighet i smaken. Var för köpte jag så mycket av just den här årgången?

1997 Crozes-Hermitage Rouge förde oss tillbaka på banan igen med de goda vinerna. Denna årgång först lite sluten men utvecklade en god köttighet, lite stall och hyacinter. Smaken visade också lite goda stalliga mognadstoner och bra fyllighet men ännu är syran rätt hög.

2000 Crozes-Hermitage Rouge hade en kemisk ton med inslag av blod, lever var det någon som karaktäriserade den som och varför inte. Smaken var relativt god med lite lövhög men väl knapp.

1989 Crozes-Hermitage La Guiraude bjöd på stall, lövhög, kött, lakritschoklad och bordeauxlik cigarrlåda. Dessa bitar fanns i smaken också, kompletterad med en rejäl dos tanniner. De klenhjärtade yrade om ”brett” men det bryr jag mig inte om, snarare var det här själva definitionen på ”good shit”, som dessutom håller ett tag till.

1999 Crozes-Hermitage Rouge var lite kryddigt, lite köttigt, med mörk choklad, björbärsfrukt och viss mognad. Kraftig och fyllig smak med samma drag som i doften. Kan bli riktigt, riktigt gott när det är färdigt, fast det dröjer några år, även om det är väldigt gott redan nu.

1999 Crozes-Hermitage La Guiraude måste det ha hänt något med! Klart sämre än den vanliga Crozen med en oren doft som drog lite år våt kartong och utvecklades till lite unken flottyrolja. Synd för smaken hade annars klassiska toner av rökt fläsk och bra tanniner. Där fanns tyvärr också en metallisk syra.

2001 Crozes-Hermitage La Guiraude hade allt på plats i doften; bacon, tobak, björnbär, löv etc. Men ack så ungt, kommer dock att bli mycket bra. Smaken lovade också gott med en stadig syra även om det i dagsläget kanske var väl mycket av det rökta baconet.

2003 Crozes-Hermitage Rouge kom med blåbärspaj, falukorv, blodig biff och i smaken blåbär, rökt korv, ung syra, stor generös frukt. Ja, ni förstår. Om det var något av vinerna som var en luring så skulle det vara det här. Nästan alla var överens om att det var Crozes 2003 men om det var en luring så var spansk garnacha ett gångbart alternativ. Gott var det i alla fall om än atypiskt.

2005 Crozes-Hermitage Rouge var märkligt anonym, tunnel? Viss bärighet, syra och tanniner. Ett på det hela taget rätt ointressant vin idag med svårbedömd framtid.

2006 Crozes-Hermitage Rouge innebar blåbärspajens återkomst, fast inte helt genomgräddad den här gången. Hallonremmar var också en bra liknelse. Blåbär, bacon och god syra fanns i smaken. Kändes som ett bättre val än 05:an om det nu går att få tag på några flaskor någonstans.

Sammanställningen nedan baseras på årgång, namn, kostnad vid provningen, röstsiffror samt min poäng.

img_3456
Graillots Crôze-Hermitage, längst fram till vänster är den vita, i mitten den vanliga röda och till höger pristigecuvéen La Guiraude.

Flight 1
1994 Crozes-Hermitage Rouge, 200:-, 5/1/17, 17,5p
1995 Crozes-Hermitage Rouge, 228:-, 2/1/17, 16p
1996 Crozes-Hermitage Rouge, 260:-, 0/6/17, 13,5p
1997 Crozes-Hermitage Rouge, 274:-, 5/2/17, 16,5p
2000 Crozes-Hermitage Rouge, 250:-, 1/5/17, 14p
1989 Crozes-Hermitage La Guiraude, 300:-, 4/2/17, 17p

Flight 2
1999 Crozes-Hermitage Rouge, 243:-, 6/0/17, 17p
1999 Crozes-Hermitage La Guiraude, 300:-, 1/6/17, 12p
2001 Crozes-Hermitage La Guiraude, 300:-, 5/2/17, 16p
2003 Crozes-Hermitage Rouge, 210:-, 5/4/17, 17p
2005 Crozes-Hermitage Rouge, 202:-, 0/4/17, 14p
2006 Crozes-Hermitage Rouge, 188:-, 0/1/17, 15p

Annonser

2 responses to “#1105 – Bring your own Graillot

  1. Innan denna provning trodde jag att de gick att dricka som unga, fast det var ju klart fel. 2003, 2005 och 2006 var ju inte njutbara nu, och särskilt inte 2005.

    Ansgar

  2. En häftig provning var det onekligen. Jag måste hålla med Ansgar. tidigare har jag tyckt de var läckra och drickbara som unga, även om jag älskat när de djuriska tonerna sent om sider kommer fram, men de här ungdomarna kände jag inte igen.

    För övrigt, borde man inte få veta vem som skrivit rapporten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s